Sağlık
Şeker hastalığının tedavisi için yeni bir dönem
British Columbia Üniversitesi ve Vancouver Coastal Health’in iş birliği ile oluşturulan bir ekip, kök hücrelerle aşılanmış 25 cent büyüklüğündeki bir implant ile vücudun kendi kendine insülin üretmesini sağlayan bir cihaz yaptı. Çalışma özellikle Tip 1 diyabet hastaları için büyük bir umut vaat ediyor.
Fotoğraf: Bu çalışmada kullanılan iki farklı birim türü
(Üstteki birim) Boyutları daha küçük olan (1,5 cm x 1 cm) ve daha az hücreye sahip olan Sentineller (VC-02-20), doz bulma birimlerinin durumunu değerlendirmek için eksplante edilir ve periyodik olarak incelenir. Boyut karşılaştırması için bir ABD çeyreği gösterilmiştir.
(Alttaki birim) Daha büyük doz bulma birimleri (VC-02-300, 9 cm x 3 cm)) prosedürleri geliştirmek ve çeşitli hücre dozlarının niceliğini, güvenliğini ve etkinliğini değerlendirmek için kullanılır.
Yapılan cihaz 15 hastanın karın derilerinin altına yerleştirilerek test edildi. Cihaz laboratuvarda yetiştirilen tek bir kök hücre dizinden üretilen insülini üretmekten sorumlu milyonlarca hücreyi içeriyor. İnsülin miktarını ölçmek için kana verilen C-peptidi kullanıldı.
Bir yıllık takip süresi boyunca hastaların insülin gereksinimleri yüzde 20 azaldı ve hedef kan şekeri aralığında yüzde 13 daha fazla zaman harcadılar. Genel olarak, implantlar, greftle ilgili ciddi yan etkiler olmaksızın iyi tolere edildi.
İlk kez, kök hücre kaynaklı PEC-01'lerin tip 1 diyabetli hastalarda in vivo olarak glukoza duyarlı, insülin üreten olgun ?-hücrelerine olgunlaşabildiğine dair kanıt sağlıyoruz. Bu erken bulgular, diyabet için hücre tedavilerini optimize etmeye yönelik gelecekteki yatırımları ve araştırmaları desteklemektedir” dedi.
Bununla birlikte, iki hasta, bağışıklık sisteminin doğal tepkilerini baskı altına alma (immünosupression) ile ilişkili ciddi olumsuz olaylar yaşadı. Ayrıca, kontrol grubu yoktu. Bu da nedensel sonuçları sınırlıyordu ve sonuçlar az sayıda katılımcı arasında oldukça değişkendi. Ek olarak, hastalar için klinik olarak anlamlı faydalar elde etmek için gerekli olan pankreas endoderm hücrelerinin dozunu belirlemek için daha fazla çalışma gerekmekte.
ViaCyte'den Howard Foyt ve meslektaşları, implantasyondan 3 ila 12 ay sonra, deney grubundan alınan cihazların yüdze 63'ünde engraftrasyon ve insülin sonuçlarını bildirdiler. Fonksiyonel, insülin salgılayan hücrelerin aşamalı birikimi, implantasyon zamanından itibaren yaklaşık 6-9 aylık bir süre içinde meydana geldi.
Kaynak: https://www.sciencedaily.com/releases/2021/12/211202113432.htm