Sağlık
Sağlığınızı daha iyi koruyabilmek için uyurken ışığa maruz kalmayın
o Geceleri uyku sırasında yapay ışığa maruz kalmak yaygındır.
o Orta seviye aydınlık bir odada uyumak kalp hastalığı ve diyabet riskini artırıyor.
o Kalp atış hızınız yükselir ve vücut geceleri aydınlık yatak odasında gerektiği gibi dinlenemez.
Yatmadan önce perdelerinizi ve tüm ışıklarınızı kapatın. Yeni bir araştırmaya göre, gece uykusu sırasında orta seviye ışığa maruz kalmak loş bir odada uyumaya kıyasla uyku sırasında kardiyovasküler işlevinize zarar verir ve ertesi sabah insülin direncinizi artırır.
Aydınlık odada kalp atış hızı artar ve vücut düzgün dinlenemez
Northwestern'de nöroloji alanında araştırma görevlisi ve yardımcı yazar olan Dr. Daniela Grimaldi, “Orta derecede aydınlatılmış bir odada uyuduğunuzda kalp atış hızınızın arttığını gösterdik. Uyuyor olsanız bile otonom sinir sisteminiz devreye giriyor, bu kötüdür. Genellikle kalp atış hızınız diğer kardiyovasküler parametrelerle birlikte geceleri daha düşük ve gündüzleri daha yüksektir" dedi.
Gece ve gündüz fizyolojimizi düzenleyen sempatik ve parasempatik sinir sistemleri vardır. Sempatik gün boyunca görev alır. Parasempatik, geceleri tüm vücudun yenilenmesini iletmede görev alır.
Uyku sırasında gece ışığı nasıl diyabet ve obeziteye yol açabilir?
Araştırmacılar, insanların aydınlık bir odada uyuduktan sonraki sabah insülin direncinin oluştuğunu buldular. Metabolik sendrom olarak bilinen insülin direnci, insan vücudunun kaslarında, yağında ve karaciğerde bulunan hücrelerin insüline doğru şekilde tepki vermediği ve bu nedenle enerji için kandaki glikozu kullanamadığı durumdur. Bunu telafi etmek için pankreasınız daha fazla insülin üretir. Zamanla kan şekeriniz yükselir.
JAMA Internal Medicine'de yayınlanan daha önceki bir çalışmada, uyku sırasında ışığa maruz kalan çok sayıda sağlıklı birey incelendi. Zee, bu bireylerin fazla kilolu veya obez olduklarını söyledi.
Zee, "Şimdi bunun neden olduğunu açıklamak için temel olabilecek bir mekanizma gösteriyoruz. Glikozu düzenleme yeteneğinizi etkilediğini gösteriyoruz,” dedi.
Çalışmaya katılanlar, gece vücutlarında meydana gelen biyolojik değişikliklerin farkında değillerdi.
Grimaldi, "Ama beyin bunu algılıyor. Uykuları hafif ve parçalanmış birinin beyni gibi davranır. Uyku fizyolojisi olması gerektiği gibi dinlenmiyor.”
Geceleri uyku sırasında yapay ışığa maruz kalmak çok yaygın
Geceleri uyku esnasında yapay ışığa maruz kalmak, özellikle büyük kentsel alanlarda, ya iç mekânda ışık yayan cihazlardan ya da konut dışındaki kaynaklardan gelen yaygın bir durumdur. Bireylerin önemli bir kısmı (%40'a kadar) yatak odasında başucu lambası açık veya ışık açıkken uyuyor veya uyurlarken televizyonu açık tutuyorlar.
Işık ve sağlıkla ilişkisi iki yönlüdür
Araştırmanın yapıldığı sırada Northwestern'de doktora sonrası araştırmacı olan ve şimdi Harvard Tıp Okulu'nda araştırma görevlisi olarak çalışan çalışmanın ortak yazarı Dr. Ivy Mason, “Uyku, beslenme ve egzersize ek olarak gündüz güneş ışığı almak sağlık için önemli bir faktördür, ancak gece boyunca az ışık yoğunluğunun bile kalp ve endokrin sağlığını bozabileceğini gösteriyoruz” dedi.
Zee, "Bu bulgular, özellikle iç ve dış mekanlarda gece ışığına maruz kalmanın giderek yaygınlaştığı modern toplumlarda yaşayanlar için önemlidir." Dedi.
Uyku sırasında ışığı azaltmak için Zee'nin en iyi ipuçları:
o Işıkları açmayın. Bir ışığın açık olması gerekiyorsa (yaşlı yetişkinlerin güvenlik için isteyebileceği), zemine daha yakın olan loş bir ışık yapın.
o Renk önemlidir. Kehribar rengi veya kırmızı/turuncu ışık beyin için daha az uyarıcıdır. Beyaz veya mavi ışık kullanmayın ve uyuyan kişiden uzak tutun.
o Dış mekân ışığını kontrol edemiyorsanız, karartma tonları veya göz maskeleri iyidir. Yatağınızı dışarıdaki ışık yüzünüzde parlamayacak şekilde hareket ettirin.
Eğer geceleri etrafınızdaki eşyaları çok iyi görüyorsanız çok fazla ışık var demektir.