Sağlık
Ortodontik tedavide şeffaf plak sistemleri
Diş çapraşıklığı tedavisinde diş tellerine kıyasla daha kısa ve daha az ağrılı bir alternatif olarak son yıllarda giderek yaygınlaşan Invisalign şeffaf plak tedavi sistemi, Marmara Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi bünyesinde kullanılmaya başlandı. Metal tel ve braket kullanılmadan dişlerin düzelmesini sağlayan Invisalign şeffaf plak tedavisinde neredeyse görünmeyen ve hasta tarafından dilenildiğinde çıkarılabilen şeffaf plaklar kullanılıyor. Plakların çıkarılabilir ve neredeyse görünmez olması sayesinde hastalar, yeme-içme alışkanlıklarından feragat etmeden gündelik yaşamlarını kesintisiz sürdürebiliyor ve nişan, düğün, mezuniyet balosu gibi özel etkinliklerde gülümseyememe endişesini taşımıyor.
Dijital bir tedavi akışı sağlayan Invisalign şeffaf plak sisteminde ortodontistler, iTero ağız içi dijital tarayıcıları kullanılarak hastaların 3 boyutlu ağız-içi kayıtlarını alıyor ve tedavi sonrasında oluşacak hastanın yeni gülümsemesinin üç boyutlu görüntüsü oluşturuyor. Tedavi planlaması bu simülasyona göre yapılıyor ve simülasyonun ardından hastaya özel olarak, üç boyutlu yazıcılar tarafından üretilen Invisalign şeffaf plaklar tasarlanıyor ve teslim ediliyor. 7 ila 15 günde bir plaklarını değiştiren hastalar, günde 20 ila 22 saat boyunca bu plakları takmaları halinde istenilen sonuçlara kısa zamanda ulaşabiliyor.
Marmara Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi Ortodonti Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Fulya Özdemir konuyla ilgili şu açıklamayı yapıyor: “Şeffaf plaklar ile yapılan tedavilerde, hastanın şeffaf plağı çıkartıp temizlik yapabilmesi en büyük avantajdır. Bu şekilde tedavi sırasında ağız hijyenini sağlamak kolaylaşıyor. Plağın çıkartılabiliyor olması önemli toplantılar gibi durumlarda da bir rahatlık sağlamaktadır. Estetik görüntüsü ve neredeyse fark edilemez olması da diğer bir avantajıdır. Kullanan kişilerin dişleri sihirli bir şekilde düzelir. Genellikle ağrı doğuran aktivasyonlar da söz konusu değildir. Ortodontik tedavi görmesi gereken birçok kişi başkalarından ağrılı bir süreç olduğunu duyduklarını, bu yüzden tedavi olmak istemediklerini söyleyebiliyorlar. Bu kişiler gönül rahatlığı ile şeffaf plak tedavisini seçebilirler. Ayrıca bazı durumlarda bu tedaviler daha kolay ve hızlı da olabilmektedir. Pandemi sürecinde, şeffaf plaklar daha az süre ile klinikte kalınması ve daha aralıklı randevular verilmesi nedeniyle kullanan hekimler açısından da daha avantajlı. Bu ortodontik tedavi şekli hem dünyada hem de ülkemizde giderek yaygınlaşıyor. Marmara Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi’nde biz de bu güncel tedavi yöntemini uygun hastalarımıza uyguluyoruz”.
Kaynak: winally