Sağlık
HAVA KİRLİLİĞİ ÖLÜM SAÇIYOR!
Verilere göre her yıl 4,2 milyon insan hava kirliliğinin neden olduğu hastalıklar yüzünden hayatını kaybediyor. Dünyanın ortak sorunu haline gelen bu duruma küresel bir önlem alınması gerektiği sonucu ortaya çıkıyor.
Yale ve Columbia Üniversiteleri tarafından Dünya Bankası işbirliği ile araştırılan Çevresel Performans 2018 İndeksi verileri bu gerçeği bir kez daha gün yüzüne çıkarıyor.
Çevre kirliliğinin oluşturduğu problemler insan sağlığına en büyük zararı veriyor
Çevresel sağlık ve ekosistem canlılığı gibi iki ana kategoride ve 24 performans göstergesine göre çevre sorunlarını ele alan bu araştırma; tüm dünya da rahat bir yaşam sürebilmek için uluslararası birliktelik sağlanması gerektiğinin altını çizdi.
Hava kirliliğine bağlı hastalıklar nedeniyle yaşamını yitirenlerin trafik kazasında yaşamını yitirenlerden kat kat fazla olduğu sonucundan sonra; dünyada ki çarpık kentleşmenin ve sanayileşmenin olumsuz etkilerinden yola çıkıldığı ortaya çıktı.
Enerji ve çevre ilişkisinin ele alındığı araştırmanın verilerine göre; hava kirliliğinin en önemli göstergesi olan karbon salımı büyük yer kaplıyor.
Ulaşım sistemlerinin ve küresel enerjinin atmosfere yaydıkları gazlar gezegenin ısınmasına neden olurken; hepimizin ihtiyacı olan elektrik enerjisinin üretimi, hava, su ve toprağı dolaylı veya doğrudan etkiliyor. En iyi kalitede ve şeffaf sera gazı emisyon verilerinin tüm dünya tarafından konuşulması gereken önemli konular arasında yer alıyor. Tüm sektörlerdeki emisyon verilerinin çevresel politikalarda, kanun koyucuların işini kolaylaştıracağı gerçeği de ortaya konulmuş gerçekler arasında bulunuyor.
Türkiye çevre ve hava kirliliği oranlarına göre 108. sırada yer alıyor
Dünya Sağlık Örgütü’nün bu araştırması; çevre ve hava kirliliğinin neden olduğu sorunlarla ilgilenen finans kaynaklarının tüm dünyanın ihtiyaçlarına göre belirlenmesi gerektiği gerçeğinin altını çizdi. Araştırılan 180 ülke içinde çevre karnesinde ilk 16'da bulunanların hepsi Avrupa ülkeleri oldu. İsviçre, Fransa ve Danimarka en iyi üçlüyü oluştururken, fosil yakıt üretim ve tüketiminde önde olan hiçbir ülke ise ilk sıralarda yer almayı başaramadı. Enerji kaynaklarıyla ün salmış Çin'in çevre karnesi ise dikkat çekici…
Çin, 120. sırada yer alıyor.
Hava kirliğinde hem ev, hem ofis, hem de soluduğumuz mekânın ortak değerlendirilmesi şartını koyan araştırma; çevre bilinci anlamında cesur adımlar atan ülkelerin hava kalitesi, su, ağır metallerin durumu, ormanlar, balıkçılık, su kaynakları, tarım ve hava kirliliği verilerinin tekrar gözden geçirilmesi gerektiği sonucuna vardı.
İnsan sağlığına en fazla tehdit oluşturan çevre ve hava kirliliğine karşı, her ülkenin ortak sorunu olarak küresel önlem alınmalı.
Dünya Sağlık Örgütünün ortaya koyduğu bu sonuçlar doğrultusunda sağlıklı bir yaşam için sağlıklı nefes almanın şart olduğu vurgulandı.
Hava ve çevre kirliliği; başta akciğer sorunlarına, kardiyovasküler sistem rahatsızlıklarına ve nörolojik problemlere kadar ilerleyen sorunlara neden oluyor.
Özellikle uzun süreli hava kirliliğine maruz kalındığında örneğin otoyol çevresinde ki yerleşim merkezlerinde konaklayan kişilerin bu şikâyetler daha fazla görülüyor. Bu durumun bir nedeni olarak gösterilmesi bile ülke genelinde ölüm oranlarını arttırıyor. Sadece evsel yakıttan dolayı dumandan zehirlenerek yaşamını yitiren kişi sayısı bile yaklaşık 4 milyonu geçiyor. İnsan vücudunda daha da ağır hasarlara yol açmadan çözümü bulunması gereken konular arasında yer alan çevre ve hava kirliliği oldukça önem arz ediyor.
Tüm dünyada yüzde 91'lik kısmın kirlilik limitinin üzerindeki ortamlarda yaşamlarını sürdürdüğü sonucundan sonra; uzmanlar hava kirliliğine karşı önlem almanın daha ayrıntılı yollarını aramaya devam ediyor.
Kaynaklar
cevreonline.com
tr.euronews.com