Sağlık
Çocukluk Döneminde Epilepsi Daha Sonra Hafıza Bozukluklarına Neden Olabilir
Turku Üniversitesi, Abo Akademi Üniversitesi ve Wisconsin Üniversitesi'nden bir çalışma, çocuk nöroloğu Emeritus Matti Sillanpää tarafından toplanan küresel olarak benzersiz bir popülasyon tabanlı grup verisine dayanmaktadır. Bu grup, 1960'ların başından beri çocukluk çağı epilepsisi olan bireylerin sağlık ve sosyal gelişimlerini ve 1992'den beri eşleşen kontrollerini izlemektedir. Takip, yerel ve uluslararası araştırmacılarla işbirliği içinde düzenli aralıklarla kademeli olarak yürütülmektedir (Tacoe projesi).
Son zamanlarda yapılan ortak çalışma, emeklilik eşiğinde veya emekli olmuş bu bireylerin ve kontrollerinin beyin amiloid birikimini incelemiştir. Çalışmanın önceki zaman noktasında (2013-2016), 50 yıllık takipten sonra araştırmacılar, çocukluk çağı epilepsisi olan bireylerin beyinlerinde kontrollerden daha fazla amiloid plak olduğunu gözlemlemişlerdir.
Çalışmadaki kilit isimlerden biri olan Turku Üniversitesi Nöroloji Profesörü Juho Joutsa, ‘Bulgu, küresel çapta türünün ilk örneği olmakla beraber o noktada beyindeki anormal amiloid birikiminin devam edip etmeyeceği ve bu bireyleri hafıza bozukluklarının gelişimine daha fazla yatkın hale getirip getirmeyeceği belirsiz olmuştur. Bu, mevcut çalışmamızı motive etmiştir.’ diye açıklamıştır.
Son çalışma, önceki zaman noktasından yaklaşık yedi yıl sonra, katılımcıların 60-65 yaşlarında olduğu bir şekilde yürütülmüştür. Çalışmaya önceki katılımcıların yüzde 82'si, çocukluk çağında başlayan epilepsisi olan toplam 36 kişi ve 35 kontrol dahil edilmiştir. Hasta grubunda, katılımcıların yaklaşık üçte birinde anormal amiloid birikimi gözlemlenirken, kontrollerin yalnızca yüzde 11'inde bu birikim görülmüştür. Yedi yıllık takip sırasında, hasta grubu beyinde kontrollerden daha fazla amiloid biriktirmiştir. Hasta grubu ayrıca kontrollerle karşılaştırıldığında bilişsel testlerde daha kötü performans gösterdi, ancak bu amiloid plaklarının miktarıyla bağlantılı olmamaktadır. Joutsa, ‘Bu, beyindeki amiloid birikiminin henüz hafıza bozukluklarına yol açmadığını gösteriyor’ diyerek açıklamıştır.
Çalışmada kullanılan benzersiz grup, çocukluk çağı epilepsisi hakkında onlarca yıldır kapsamlı bilgi sağlamıştır. Artık beyin amiloid patolojisinin incelenmesini mümkün kılan modern beyin görüntüleme yöntemleri, bu grup kurulduktan on yıl sonra geliştirilmiştir.
Çalışma sonuçları, çocukluk çağı epilepsisinin beyin üzerindeki çok uzun vadeli etkileri hakkında benzersiz yeni bilgiler sağlamaktadır ve takip devam etmektedir. Joutsa, ‘Bu çalışma, katılımcıların ve araştırmacıların uzun vadeli bağlılığı ile birlikte disiplinler arası ve nesiller arası iş birliklerinin bilimsel olarak neler başarılabileceğinin mükemmel bir örneğidir’ ekleyerek açıklama yapmıştır.
Yazar: Bassma BOUANANI