Sağlık
Beyin tümörünü önleyen bir hastalık: Astım
Astım ve beyin tümörü arasındaki ilişki ilk olarak 15 yıl önce küresel epidemolojik araştırmasında ortaya atılmıştı. Buna rağmen akciğer ve beyin arasındaki bağlantı hakkında doğru düzgün bir mekanizma ortaya konulamadığı için olayın rastgele olduğu düşünülüp bulgular rafa kaldırılmıştı. Şimdiyse yeni bir çalışma bunun bir tesadüf eseri olmadığını ortaya koydu. 2015 yılında, nörologlar, optik beyin yolları boyunca tümörlere genetik olarak yatkın olan bazı çocukların, genellikle astım geliştirmediklerini belirten bir çalışma yayınlamışlardı.
Laboratuvarda yapılan ileri araştırmalarda, bu çocukların tümörlerinin optik sinir ile beyindeki T hücreleri ve mikroglia olarak bilinen bağışıklık hücreleri arasındaki bir etkileşim tarafından yönlendirildiğine dair kanıtlar bulundu. Astımın genellikle T-hücresi aracılı bir iltihaplı/yayılan hastalık olduğu düşünüldüğünde nörologlar, bu iki durumun nasıl bağlantılı olduğunu merak etmeye başladılar.
Bu fikri test etmek için fare modellerine yönelindi. Fareleri optik sinir tümörlerine yatkın olacak şekilde genetik olarak değiştirdikten sonra, yazarlar 4 ve 6 haftalıkken yavrularda astımı aktif hale getirdiler. İlginç bir şekilde, astımı tetiklenen fareler, 3. ve 6. aylarda beyin tümörü belirtisi göstermediler. Astımı olmayan fareler ise beklenildiği gibi beyin tümörü gelişimini gösterdiler.
Her iki fare grubuna daha yakından bakıldığında, gerçekten de T hücrelerinin davranışında belirgin bir fark ortaya çıktı.
Geçmişte yapılan araştırmalarda, farelerin akciğerlerindeki T hücrelerinin dekorin olarak bilinen bir protein üretmesi durdurulduğunda, hayvanlar solunum sistemlerinde daha az iltihaplanma gösterdiler. Mevcut çalışmada astımlı farelerin dalaklarının, lenf düğümlerinin ve optik sinirlerinin T-hücrelerinde dekorin göstergelerinin arttığını gösterdi. Bu, vücudun T hücrelerinde dekorin göstergelerinin benzer şekilde arttığı astımlı insanlardaki sonuçlarla eşleşmektedir. Astımı olmayan farelerde ise dekorin miktarı pek de fazla değildi.
Bu durum T-hücresinden türetilen proteinin akciğerler için çok iyi olmayabileceğini, ancak beyinde anti-kanserojen etkileri olabileceğini düşündürmektedir.
Spesifik olarak, bir farenin optik siniri boyunca dekorin artışının yerel T hücrelerinin kanserli tümörlerin büyümesiyle ilişkili olduğu bilinen mikroglia'yı aktive etmesini engellediğini buldular.
Bu nedenle, beyni dekorin ile tedavi etmenin insanlarda kanserli hücrelerin birikmesini potansiyel olarak engellemesi mümkün. Öte yandan bu sonuçları doğrulamak için daha fazla araştırmaya ihtiyaç duyulacak.
Makale: https://www.nature.com/articles/s41467-021-27455-6
https://www.sciencealert.com/there-s-a-strange-perk-to-asthma-it-comes-with-fewer-brain-tumors