Kültür - Magazin
Bermuda Şeytan Üçgeni bir uydurmaca mı?
Bermuda Şeytan Üçgeni uzun yıllar boyunca kimsenin tatmin edici bir açıklama getiremediği bu esrarengiz fenomen, içinde bilim adamlarının da bulunduğu pek çok insan tarafından “doğaüstü bir takım güçlerin eseri” zannedildi. Bu açıklamalar arasında kayıp kıta Atlantis’ın orada bulunup Kayıp Kıta’nın hiçbir zaman anlaşılamayan teknolojik ve manyetik kayıp aygıtlarından birinin etkisinden veya o bölgenin defalarca Dünya dışı varlıkların ziyaretlerinde orada yarattıkları manyetik alanın bir etkisi olduğu, hatta Kristof Kolomb’un bile tuttuğu günlüklerde, o bölgede gökyüzünde uçan tanımlanamaz cisimlerden bahsedildiği iddia edilmiştir. Bu esrarengiz üçgen ile ilgili olarak yapılan son iddia ise uzun yıllardır devam eden araştırmaların birkaç yıl önce bir sonuç verdiğinin iddia edilmesi ile ortaya çıktı. Bu son iddiaya göre tüm bu gizemli olaylar aslında basit bir doğal gaz cilvesi idi.
Karayipler’de Bermuda Şeytan Üçgeni adı verilen bir bölge olduğunu ve bu bölgede sık sık uçak ve gemi kazaları yaşandığını duymuşsunuzdur. Hatta bu bölgeye etki eden gizemli güçler ya da uzaylılar olduğuna dair teorileri de duymuş olabilirsiniz. Science Channel’da yayınlanan yeni bir belgesel, bu bölgedeki kazaların ‘sırrının çözüldüğünü’ söylüyor. Belgeselde, bölgede araştırma yapan bilimcilerin altıgen şeklinde bulutlara rastladığı, bu bulutların da saatte 106 km hıza ulaşabilen rüzgarlar yarattığı ifade ediliyor.
Şeytan Üçgeni aslında bir uydurmaca
Öncelikle şunu belirtmekte fayda var: Bermuda Şeytan Üçgeni adı verilen bölgede, dünyanın herhangi bir bölgesine göre daha fazla kaza olmuyor. Tüm bu düşünceler 1950’lerde gazeteci Edward Van Winkle Jones’un Associated Press’e yazdığı bir haberle birlikte ortaya çıktı. Haberde Florida burnu, Bermuda adası ve Porto Riko adası arasında bulunan bölgede çok sayıda gemi ve uçağın kaybolduğu ifade ediliyordu.
Daha sonra 1970’lerde Charles Berlitz tarafından yazılan ‘Bermuda Üçgeni’ adlı kitapla birlikte bu fikir iyice yaygınlaştı. Herkes bölgede UFO görüldüğünden bahsetmeye başladı. Asıl sorun ise insanların yazılanlara koşulsuz olarak inanmasıydı. Kimse, bölgede düştüğü söylenen uçakları ya da battığı söylenen gemileri inceleme ihtiyacı hissetmemişti.
Kazaların hiçbir yerde kaydı yok
Aslında bahsedilen uçaklar ve gemiler çoğu zaman ya küçük, kişisel araçlardı ya da tamamen uydurmaydı. Burada battığı söylenen çoğu araca dair resmi kaynaklarda herhangi bir kanıt bulunmuyor. Bölgede fırtınalar ya da Körfez Akıntısı sebebiyle bazı uçak ve gemi kazaları oldu ancak aynı miktarda kaza, dünyanın pek çok farklı bölgesinde de yaşandı. Bu bölgeyi diğerlerine göre özel kılacak hiçbir bulgu yoktu. Tüm bu bilgiler 1975’te yayınlanan “Bermuda Şeytan Üçgeni’nin Gizemi – Çözüldü” adlı kitapta aktarıldı ancak bu kitap önceki kadar sansasyon yaratmadı.
Yakın dönemde bilimcilerin elde ettiği ve belgesele konu olan bulgular, Bermuda Şeytan Üçgeni’nin -var olmayan- sırrını çözmek yerine, bölgede gerçekleşen ortalama sayıdaki kazaların nedenine dair bize bilimsel bir çözüm sunuyor.
Başka bölgelerde de görüldü
Ekibin sözünü ettiği altıgen şekiller genel olarak bulutların oluşumu göz önüne alındığında alışılmadık şekiller olsa da aslında ilk kez Bermuda Üçgeni’nde bulunmadı. Daha önce Britanya açıklarında da benzer bulut oluşumları gözlenmişti. Hatta burada gözlenen şekillerin saatte 160 kilometreyi bulan rüzgarlara sebep olduğu ve bu rüzgarların 15 metrelik dalgalar yaratabildiği belirtildi.
Arizona Üniversitesi’nden Randy Cerveny bu altıgen şekillerin temelde birer ‘hava bombası’ olduğunu söylüyor. “Mikro-patlama adı verilen bu oluşumlar, bir bulutun altından okyanusa doğru hızla gelen hava akımları yaratıyor. Bu hava akımlarının oluşturduğu dalgalar da bazen birbirleri ile etkileşime girerek çok büyük boyutlara ulaşabiliyor.” diyen Cerveny, gemi ve uçaklara zor anlar yaşatan şeyin bu güçlü hava akımları olabileceğini ifade ediyor.
Şüphecilikte fayda var
Bu bilgiler henüz bir akademik makale olarak yayınlanıp diğer akademisyenler tarafından doğrulanmış değil. Bu yüzden açıklamaları ‘doğru’ olarak kabul etmeden önce konu hakkında daha fazla çalışma yapılmasını beklemek daha doğru olacaktır. Okyanus etkilerine açık bir alan olarak Bermuda-Porto Riko- Florida üçgeninde bu tarz güçlü hava olaylarına rastlamak gayet mümkün. Yine de bu açıklama bölgedeki kazaların ortalama sayıda olduğu gerçeğini değiştirmiyor.
Kaynak: Wikipedia, Science Alert