Kültür - Magazin
Rüzgârlı Havalarda Çocuklar Neden Daha Enerjik Olur?
Bu fikre kesinlikle yaygın bir inanç var gibi görünüyor. 2020'de İngiltere'de yüzlerce okul müdürüyle yapılan bir anket, ezici çoğunluğun (yüzde 74), öğrencilerin davranışları için sıcaklık, kar veya yağmurdan ziyade kuvvetli rüzgârın en kötü hava olduğuna inandığını buldu. Ancak bilimsel bir bakış açısıyla bakılacak olursa, onları destekleyecek çok az kanıt var.
Lancashire Üniversitesi'ndeki araştırmacılar tarafından 1989'da yapılan bir araştırma, rüzgârlı günlerde daha az çocuğun disiplin cezasına çarptırıldığını buldu. 1990'da Nevada Üniversitesi'nde yapılan bir araştırma, rüzgâr da dâhil olmak üzere bir dizi hava değişkenine baktı ve okul öncesi çocuklar fırtınalı havalarda öğrenme materyallerine daha az zaman harcarken, bunun yerine akranlarıyla ve öğretmenleriyle uygun şekilde meşgul olmaya daha fazla zaman harcadılar. Araştırmacılar, hava koşulları onları rüzgârın olası bir etkisinden rahatsız ettiğinde, çocukların daha fazla insan arkadaşını aradıklarını tahmin ettiler, ancak bunun onları hiper yaptığı fikriyle pek tutarlı değil.
Veya Kanada'daki Carleton Üniversitesi'nde yürütülen ve küçük çocukların davranışları ile hava durumu modelleri arasındaki bağlantıları da inceleyen bir araştırmayı düşünün. Bu durumda, daha güçlü rüzgârın olumsuz duygularla hiçbir ilişkisi yoktu, ancak çocukların daha az kararlı ve daha az aktif olmasıyla ilişkiliydi. Araştırmacılar, bunun yılın soğuk zamanlarından kaynaklandığını, ısıran rüzgârın sert ve moral bozucu olduğunu düşündüler, ancak yine de bu, rüzgârın çocukları çıldırtması fikrini desteklemiyor.
Mevcut küçük bilimsel araştırmalara dayanarak, çocukların rüzgârlı olduğunda delirdiği fikri, şekerin onları çılgına çevirdiği gibi kanıtsız ancak popüler inançların yanı sıra bir şehir efsanesinden başka bir şey değil gibi görünüyor.
Makale: 1989 yılında yapılan araştırma: https://www.jstor.org/stable/1500918?seq=1#page_scan_tab_contents
1990 yılında yapılan diğer araştırma: https://www.jstor.org/stable/41514742?seq=1#page_scan_tab_contents