Bilim
Yavru kuş fosili antik evrimin aşamalarını gösteriyor
Nature Communications’ın yaptığı habere göre, bilim insanları Mezozoik Çağ’da milyonlarca yıllık evrimin en ince detaylarını: Yumurtasından çıktıktan hemen sonra ölen ve neredeyse iskeleti tamamlanmış yavru kuş sayesinde keşfettiler.
Los Angeles Doğa Tarihi Müzesi’nden (Los Angeles Museum of Natural History) bir yazar olan Luis Chappe bir açıklamada, “Şu an yaşayan kuşların sahip olduğu birçok özelliği 100 milyon yıldan daha önce geliştirmiş olmalarını fark etmek muhteşem bir şey,” dedi.
Fosil 5 cm’den daha kısa ve yaklaşık olarak 127 milyon yıl önceden kalma. Fosilin en önemli özelliklerinden birisi ise yumurtadan çıktıktan hemen sonra ölmesiydi. Bunun nedeniyse fosilin, dinozorlar çağındaki kuş türlerinin yumurtadan çıktıktan sonraki kritik biyolojik gelişimini göstermesi.
İskelet neredeyse tamamlandı. Yazılana göre eksik olan kısımlar; ayağı, elinin büyük bir kısmı ve kuyruk ucu. Kafatasının bir kısmı ezilmiş ve kemikler çoğunlukla parçalanmış.
Kafatasındaki bulgular, türün antik Archaeopteryx ile Cerebavis arasında bir tür olduğunu gösteriyor. Bu da şu an gezegenimizde yaşayan çoğu kuş türüne yakın bir tür olduğunu gösteriyor. Bu durum bulunan kuşu Enantiornithes grubuna dahil ediyor.
Daha yumurtadan yeni çıkan fosildeki ufak detayları ortaya çıkaran teknik ise sinkrotron mikro tomografisi idi (aynı zamanda sinkrotron radyasyonu olarak da bilinir). Araştırmada yazılanlara göre, yüksek seviyedeki detay alt mikron seviyesine kadar genişletilmiş.
Manchester Üniversitesi’nden ve araştırmanın yazarlarından biri olan Fabien Knoll, “Yeni teknolojiler fosillerin, paleontologlar tarafından eşi benzeri görülmemiş bir şekilde incelenmesine imkân sağlıyor. Dünya çapında teknoloji harikası üç farklı sinkrotron tesisi yaptık. Bu tesisler; Fransa’da, İngiltere’de ve Amerika’da,” dedi.
Göğüs kemiği çoğunlukla kıkırdaktan oluşan yavru kuş istese de uçamazdı. Bu bilgi bize bu kuşun altroz olduğunu gösteriyor, yani yavrunun hala anne tarafından beslenmeye ve korunmaya ihtiyaç duyduğu dönem.
Ancak araştırmacılar, Enantiornithes'in erken dönem için daha çeşitli olasılıklar dizisi olabileceğini de söylediler. Bunun anlamı yeni doğanlar tıpkı günümüz tavukları gibi özgür olabilirler.
Mezozoik Çağ’dan, yaklaşık 250 milyon yıl kadar önceden 65 milyon yıl önceki kitle yok oluşuna kadar, günümüze kadar olan evrim çeşitli disiplinlerden bilim adamlarının odaklandığı bir konudur. Bazı biyologlar, ters genetik mühendisliği süreçlerini kullanarak, kuşlardaki bacaklardan sürüngen sivri uçlara kadar olan dinozor özelliklerini bile yeniden oluşturabildiler.
Kaynak: https://www.laboratoryequipment.com/news/2018/03/baby-bird-fossil-shows-stage-ancient-evolution