Bilim
Hücresel DNA Onarım Sistemlerine İlişkin Yeni Görüşler
Bu keşif, kanser ve yaşlanma tedavileri için önemli sonuçlar doğuruyor.
Ulusal Sağlık Enstitüleri, Ulusal Bilim Vakfı ve Amerikan Kanser Derneği'nin desteğiyle araştırmacılar, Nup98'in çekirdeğin derinliklerinde damlacık benzeri yapılar oluşturduğunu ortaya koydu. Bu "yoğuşmalar", genetik materyalin o kadar sıkı bir şekilde paketlendiği ve doğru onarımların yapılmasının özellikle zor olduğu heterokromatin adı verilen bölgelerdeki kırık DNA ipliklerinin etrafında koruyucu kabarcıklar gibi davranır.
Chiolo'nun araştırmasının ana odak noktası olan heterokromatin, tekrarlanan DNA dizileriyle doludur ve bu da hücrenin bir bölümü diğeriyle karıştırmasını kolaylaştırır. Nup98'in damlacıkları, hasarlı bölümün yoğun bölgeden kaldırılmasına yardımcı olur ve doğru bir şekilde onarılabileceği daha güvenli bir alan yaratır ve kansere yol açabilecek genetik karışıklıkların olasılığını azaltır.
Araştırmacılar ayrıca Nup98'in sıkıca paketlenmiş heterokromatin içindeki hasarlı bölgeyi harekete geçirmeye yardımcı olduğunu, böylece onarımın daha güvenli olduğu çekirdeğin farklı bir noktasına ulaşabileceğini buldular.
Chiolo, "Nup98 damlacıkları, diğer mekanizmalar doğru parçaları hizalamak için işlerini yapana kadar Rad51'i uzak tutar," dedi. "Sadece hasarlı heterokromatin farklı bir nükleer alana hareket ettiğinde, Rad51 onarımı güvenli bir şekilde tamamlayabilir."
Araştırmacılar meyve sineklerinin hücrelerini incelemiş olsalar da, elde edilen bilgiler insanlarda benzer DNA onarım mekanizmalarının nasıl çalıştığını açıklamaya yardımcı olabilir. Meyve sineklerindeki birçok DNA onarım mekanizması türler arasında paylaşılır ve bu da onları genom stabilitesini anlamak için güçlü bir model haline getirir.
Nup98 keşfinin gerçek dünyada etkisi olabilir, özellikle de Nup98’deki mutasyonların rol oynadığı bilinen akut miyeloid lösemi gibi hastalıklar için. Bilim insanları, Nup98’in DNA onarımını nasıl yönlendirdiğini açıklayarak, mutasyonlarının neden bu kadar tehlikeli olduğunu ve mutasyonların hedefli tedavilerde kanser hücrelerini bozmak için nasıl kullanılacağını ortaya çıkarmayı umuyor.
Merigliano, « Sonuç olarak, özellikle akut miyeloid lösemi olmak üzere kansere yol açan Nup98 mutasyonlarını tedavi hedeflerine dönüştürebiliriz ; bunu ya mutasyonu taşıyan hücreleri özel olarak parçalayarak ya da mutasyona uğramış proteinlerin zararlı işlevlerini etkisiz hale getirerek yapabiliriz » dedi.
Yazar: Bassma Bouanani