Bilim
Moleküllerin'de bir hafızası olduğunu biliyor muydunuz?
Belirli genetik hastalıklar için yeni ilaçların hedeflenebileceği iyon kanalının belirli bir bölümünü tanımladılar.
Sinir sisteminde sinaptik plastisiteye katkıda bulunan birkaç süreç vardır. Bu süreçlerden biri, Linköping Üniversitesi'ndeki araştırmacıların uzun zamandır ilgisini çeken kalsiyum iyon kanalları adı verilen bir molekül türüyle ilgilidir.
Bu çalışmanın odak noktası, beyindeki en yaygın kalsiyum iyon kanalı olan CaV2.1 kanalı olan belirli bir iyon kanalı türüydü. İyon kanalı, nöronun en sonundaki sinapsta yer alır. Bir elektrik sinyali nöronun içinden geçtiğinde, iyon kanalı açılır ve sinapstaki alıcı nörona doğru nörotransmitterin salınmasına yol açan bir süreci harekete geçirir. Bu şekilde, CaV2.1 kanalları sinaptik, nöron-nöron iletişiminin bekçileridir.
Linköping araştırmacıları artık iyon kanalının nasıl ‘hatırlayabildiğine’ dair bir mekanizma keşfettiler. Kanal, elektrik sinyallerine yanıt olarak birbirlerine göre hareket edebilen, birbiriyle bağlantılı birkaç parçadan oluşan büyük bir moleküldür. İyon kanalının, bir elektrik sinyalinin gücüne ve süresine bağlı olarak yaklaşık 200 farklı şekil alabildiğini keşfettiler ; çok karmaşık bir moleküler makinedir.
İyon kanalı sadece birkaç saniye ‘hatırlayabiliyorsa’, bu yaşam boyu öğrenmeye nasıl katkıda bulunur ? İyon kanallarındaki bu tür kolektif hafıza zamanla birikebilir ve iki nöron arasındaki iletişimi azaltabilir. Bu daha sonra alıcı nöronlarda saatler veya günler süren değişikliklere yol açar. Sonunda, zayıflamış sinapsların ortadan kalkması gibi beyinde çok daha uzun ömürlü değişikliklere yol açar.
Bu kalsiyum iyon kanallarının nasıl çalıştığına dair artan bilgi, uzun vadede belirli hastalıkların tedavisine katkıda bulunabilir. CaV2.1 kanalını üreten genin, CACNA1A, birçok varyantı vardır ve bunlar, genellikle ailelerde görülen nadir ancak ciddi nörolojik hastalıklarla bağlantılıdır. Bunlara karşı ilaçlar geliştirmek için, büyük iyon kanalının hangi bölümünü etkilemek istediğinizi ve aktivitesinin hangi şekilde değiştirilmesi gerektiğini bilmeniz yardımcı olur.