Bilim
Şu ana kadar keşfedilmiş ilk hamile mumyanın fetüsünün turşuya döndüğü keşfedildi
Bilim insanları, bu kez mumyanın içindeki fetüsü incelediler ve bir mumya içindeki fetüsün nasıl şartlardan geçmiş olabileceğine dair çok önemli ipuçları elde ettiler.
İlk defa 1826 yılında Varşova’ya getirilen ve günümüzde yeniden incelenen bir mumyanın hamile olduğu keşfedilmiş, hatta rahminde fetüse de rastlanmıştı. Günümüzden yaklaşık 2000 yıl önce yaşadığı düşünülen kadının karnındaki fetüs hakkında bugün yeni bir şey keşfedildi.
Keşfedilen mumya, dünyanın ilk hamile mumyasıydı. Bu durum, mumyanın kendisinden daha çok içindeki fetüse olan ilgiyi artırdı. Bir mumya içindeki fetüs, zamanla nasıl korunuyordu? Fetüs, ‘turşu oluyordu’.
Yayımlanan araştırmaya göre fetüs, bugüne kadar rahim içinde hiçbir müdahaleye maruz kalmamıştı ve ‘turşu’ olmaya başlamıştı. Bilim insanları, fetüsün içinde bulunduğu durumu ‘turşu olmak’ şeklinde tabir ediyorlar. Bir blog yazısında durumu açıklayan bilim insanları, bu durumu şöyle açıkladılar:
“Estetik bir benzetme olmadığının farkındayız, fakat fikri aktarıyor. Rahim içeriği de dahil olmak üzere cesetlerdeki kan pH’ı önemli ölçüde düşer, daha asidik hale gelir, amonyak ve formik asit konsantrasyonları zamanla artar.”
Hamile annenin maruz kaldığı mumyalama süreci, rahmi neredeyse hava geçirmez bir alana hapsetmişti. Fetüse hava ve oksijen erişimi neredeyse tamamen sınırlanırken bilim insanları, bunun aynı anda iki mumya ortaya çıkardığını belirtti. Fetüs, asidik, ‘bataklık benzeri’ bir ortamdaydı ve bu ortam, mumya olan anne nedeniyle kurumuştu.
Makale:sciencealert.com