Sağlık
Sigarayı bırakmak için yeni bir tedavi yöntemi geliştirildi
Bilimsel dergi Addiction'da yayınlanan yeni bir sistematik incelemeye göre, invaziv olmayan (dokulara zarar vermeyen) beyin stimülasyonu (NIBS) sigarayı bıraktıktan 3 ila 6 ay sonra sigarayı bırakma şansını yükseltebilir.
NIBS son yıllarda alkol tüketim bozukluğu, alkolle ilişkili diğer maddelerin tüketimi ve bağımlılık yapan başka maddeleri bırakabilmek için yeni bir tedavi seçeneği olarak ortaya çıkmıştır. NIBS yöntemleri tütünü veya sigarayı bırakma tedavisinde umut verici sonuçlar vermiş olsa da bağımlılık yapıcı maddelerin kullanımını uzun süreli olarak bırakmak konusunda etkinliği hakkında çok az şey bilinmektedir.
Fransa'da bulunan Dijon Üniversite Hastanesi'nden bir araştırma ekibi, NIBS'in uzun süreli sigarayı bırakmadaki etkinliğini değerlendirmek için sistematik bir inceleme ve meta-analiz gerçekleştirdi. Ekip, sigarayı bırakmak isteyen yetişkin sigara içenler üzerinde 4 haftadan fazla takiple NIBS'in rastgele kontrollü çalışmaları için çeşitli bilimsel veri tabanlarını araştırdı ve ardından NIBS'in sigarayı bırakma üzerindeki genel etkisini ölçmek için sonuçları birleştirdi. Toplamda 699 hasta yedi çalışmaya dahil edildi. Dahil edilen tüm çalışmalarda, kontrol gruplarına sahte NIBS uygulandı. Yapılan incelemeler sonucunda NIBS tekniğinin uygulandığı kişilerin sigara bırakma olasılığı, tekniğin uygulanmadığı kişilerin 2,39 katıydı. Yani NIBS, sigarayı bırakabilmede etkiliydi.
NIBS'nin yaygın olarak kullanılan iki formu, transkraniyal doğru akım uyarımı (tDCS) ve transkraniyal manyetik uyarımdır (TMS). TDCS, hastanın kafa derisine yerleştirilen elektrotları kullanarak beyne düşük yoğunluklu bir doğru akım gönderir. Zayıf elektrik akımı nöronal uyarılabilirliği modüle eder. TMS, hastanın kafa derisine yerleştirilen metalik bir bobin kullanır. Bobin, kortikal dokuda kısa elektrik akımlarına neden olan manyetik darbeler üretir. Darbelerin frekansına bağlı olarak hedeflenen alanın uyarılabilirliği artırılır veya azaltılır. Yani her iki formda da insan beyninin sigara isteyen bölümü böylelikle baskılanmış oluyor. Bu baskılama sigara isteğini düşürüyor ve en sonunda da bırakma noktasına geliniyor.
Makale: