Bilim
Ses Dalgaları Yağ Hücrelerinin Kaderini Değiştirir
Melodik bir şarkı hayal edin. Melodinin yankılanan bası veya vurucu vuruşları vücudun derinliklerinde hissedilebilir. Araştırmacılar, dalgalanan basınçtaki ses dalgalarının kemikler ve yumuşak dokular içinde birkaç santimetre yol alabileceğini bilseler de, bu dokulardaki hücrelerin akustik uyaranlara nasıl tepki verdiği büyük ölçüde keşfedilmemişti. Şimdi, Communications Biology’de yayınlanan bir çalışmada , Kyoto Üniversitesi’ndeki bilim insanları ses dalgalarının kültürlenmiş fare hücrelerindeki gen ifadesi seviyelerini modüle edebildiğini ve dolayısıyla davranışlarını değiştirebildiğini bildirdiler.
Kyoto Üniversitesi’nde hücre biyoloğu olan Masahiro Kumeta , on yıldan uzun süredir ses ve hücreler arasındaki ilişkiyi araştırıyor. 2018’de Kumeta ve meslektaşları, duyulabilir ses dalgalarının kültürlü hücrelerde çeşitli mekanosensitif genlerin ifadesini modüle edebileceğini keşfettiler. Ancak, hücrelere ses çalmak için kullandıkları yöntem, ısı ve titreşim gibi kafa karıştırıcı değişkenler ortaya çıkardı.
Kumeta, gen ifadesindeki değişikliklerin gerçekten ses dalgalarının etkilerine karşılık gelip gelmediğini ve hücrenin davranışında değişikliklere yol açıp açmadığını bilmek istiyordu. Bu nedenle, kendisi ve ekibi, akustik uyarımın yabancı etkilerini en aza indirirken, bir kapta büyüyen fare kas hücrelerine farklı frekanslarda sesler çaldıkları ve RNA dizilimini kullanarak genlerinin ifadesini analiz ettikleri bir deney tasarladılar. Kumeta bir bildiride, « Sesin hücresel aktiviteler üzerindeki etkisini araştırmak için, kültür hücrelerini akustik dalgalara batırmak için bir sistem tasarladık » dedi. Akustik uyarı, birçoğu hücre yapışması, göç, ölüm ve nöronal sinyalleme gibi işlevlerle ilişkili olan yüzlerce genin ifade seviyelerini değiştirdi. Bunlardan bir gen, yükseltilmiş ve istikrarlı tepkisiyle öne çıktı : prostaglandin-endoperoksit sentaz 2 ( Ptgs2 ).
PTGS2 , hücre büyümesi, iltihaplanma ve yağ hücrelerinin farklılaşması için önemli olan prostaglandinlerin sentezlenmesine yardımcı olur. Kumeta ve ekibi, daha yüksek Ptgs2 seviyelerine sahip kas hücrelerinin , sese maruz kalmayanlara kıyasla daha geniş bir çevreye sahip olduğunu gözlemledi. Sesin yağ hücreleri üzerindeki spesifik etkisini araştırırken ekip, öncü hücrelerin farklılaşmış yağ hücrelerine dönüşümünde bir azalma gözlemledi. Bu bulgular, yağ hücresi ve doku durumlarının akustik modülasyonuna yol açabilir.
Kumeta, « Ses maddi olmadığından, akustik uyarım invaziv olmayan, güvenli ve anında etki eden bir araçtır ve büyük ihtimalle tıp ve sağlık hizmetlerine fayda sağlayacaktır » dedi.
Yazar: Bassma Bouanani
Kaynakça: https://www.the-scientist.com/sound-waves-can-change-fat-cell-fates-72936