Bilim
Radon gazının seviyesini ölçebilen cihaz geliştirildi
Öğretim Görevlisi Dr. Serkan Ceylan, CR-39 katı hal nükleer iz dedektörü ile pasif yöntemle ortamın radon gazı seviyesini ölçebilen yeni bir cihaz geliştirdi. Türkiye Enerji, Nükleer ve Maden Araştırma Kurumunun (TENMAK) yurt dışından aldığı radon ölçüm cihazından esinlenen Ceylan, yerli imkanlarla 8 yılda kendi cihazını yaptı. Ceylan, cihazı 100 bin liraya mal ettiklerini de söyledi.
Gözlüklerde kullanılan radyoaktif parçacıklara da duyarlı CR-39 camından nükleer iz dedektörü üreten Ceylan, geliştirdiği nükleer iz kazıma ünitesi ve iz okuma ünitesiyle camın maruz kaldığı radyoaktif izleri sayarak ortamın radon yoğunluğunu belirliyor. İnsanların iyonlaştırıcı radyasyonun zararına karşı korunması amacıyla kullanılacak cihaz, kapalı mekanların radon aktivite konsantrasyonunu ölçerek ortam havasının ne kadar sağlıklı olduğunu ortaya çıkarıyor.
Doğal kaynaklardan yüzeye çıkarak kapalı mekanlarda birikebilen ve kanserojen etkisi olduğu bilinen radon gazı, akciğer kanserine neden olan etkenler arasında ikinci sırada yer almaktadır. Uranyum 238 elementinin parçalanmasıyla ortaya çıkan radon gazı, kokusuz olması nedeniyle algılanamamaktadır. Bu yüzden ölçümler özel optik cihazlarla yapılabilmektedir.