Sağlık
Otizmde Çığır Açan Yeni Tedavi
Yakın tarihte Tel Aviv Üniversitesinde yapılan araştırma, basınç odası terapisinin sosyal becerileri ve otistik beynin durumunu büyük ölçüde iyileştirdiğini buldu. Araştırma otizmli hayvan modelleri üzerinde gerçekleştirilmiştir. Araştırmacılar, otizmle bağlantılı olan nöroinflamasyonda bir azalma da dahil olmak üzere beyinde değişiklikler keşfettiler. Ayrıca, basınç odasında tedavi edilen hayvan modellerinin sosyal işleyişi önemli ölçüde iyileşmiştir. Araştırmanın başarısı, basınçlı oda terapisinin otizm tedavisi olarak uygulanabilirliği ve anlaşılması için önemli etkilere sahiptir.
Inbar Fischer, Ph.D. Boaz Barak'ın Tel Aviv Üniversitesi'nin Sagol Sinirbilim Okulu ve Psikolojik Bilimler Okulu'ndaki laboratuvarındaki öğrencisi, keşfi yapan ekibe liderlik etti. Bulgular yakın zamanda Uluslararası Moleküler Bilimler Dergisi'nde yayınlandı .
Fischer ve Barak'a göre hiperbarik tıp, hastaların atmosferik basıncın deniz seviyesinde yaşadığımız basınçtan daha yüksek olduğu özel odalarda tedavi edildiği ve ayrıca solumaları için %100 oksijen verildiği bir tedavi türüdür. Hiperbarik tıp halihazırda çok çeşitli tıbbi durumları tedavi etmek için kullanılmaktadır ve güvenli olduğu düşünülmektedir. Son yıllarda, belirli hiperbarik tedavi protokollerinin beyne kan ve oksijen tedarikini artırdığına ve böylece beyin fonksiyonunu artırdığına dair bilimsel kanıtlar birikmiştir.
Dr. Barak: “Otizmin tıbbi nedenleri çok sayıda ve çeşitlidir ve nihayetinde aşina olduğumuz çeşitli otistik spektrumu yaratır. Bugün otistik vakaların yaklaşık yüzde 20'si genetik nedenlerle, yani genetik kusurları içeren, ancak ebeveynlerden miras kalanlarla açıklanmıyor. Otizm kaynaklarının çeşitliliğine rağmen, bununla ilişkili davranış sorunlarının tüm yelpazesi, hala tek geniş 'otizm' başlığı altında yer almaktadır ve sunulan tedaviler ve ilaçlar, otizmin gelişme nedenine doğrudan karşılık gelmeyebilir.”dedi.
Çalışmanın ön aşamasında, otizme yol açtığı bilinen SHANK3 genindeki mutasyonu taşıyan bir kız çocuğu, Shamir "Assaf Harofeh" Medical'de Sagol Hiperbarik Tıp Merkezi direktörü Prof. Shai Efrati tarafından tedavi edildi. Center, Sagol Sinirbilim Okulu'nda bir öğretim üyesi ve çalışmada bir ortak. Basınç odasında bir dizi tedaviyi tamamladıktan sonra, kızın sosyal becerilerinin ve beyin fonksiyonlarının önemli ölçüde geliştiği açıktı.
Bir sonraki aşamada, tedavinin başarısını daha derinlemesine anlamak için Dr. Barak'ın laboratuvarındaki araştırma ekibi, basınçlı bir odada olmanın beyne ne yaptığını anlamaya çalıştı. Bu amaçla araştırmacılar, tedavi edilen kız çocuğu tarafından taşınan SHANK3 genindeki aynı genetik mutasyonu taşıyan yetişkin hayvan modellerini kullandılar. Deney, bir basınç odasında birkaç hafta süren bir saatlik 40 tedaviden oluşan bir protokolden oluşuyordu.
Dr. Barak: “Oksijenle zenginleştirilmiş basınç odasında tedavinin beyindeki iltihaplanmayı azalttığını ve beyne kan ve oksijen tedarikini ve dolayısıyla beyin fonksiyonunu iyileştirmekten sorumlu maddelerin ifadesinde artışa yol açtığını keşfettik. Ek olarak, otizmle ilişkili iltihaplanmayı gösteren mikroglial hücrelerin, bağışıklık sistemi hücrelerinin sayısında bir azalma gördük. Keşfettiğimiz nörolojik bulguların ötesinde, bizi her şeyden çok ilgilendiren şey, beyindeki bu gelişmelerin otistik bireylerde bozulduğu bilinen sosyal davranışlarda da bir iyileşmeye yol açıp açmadığını görmekti" diye ekliyor.
Dr.Barak "Sürprizimize göre, bulgular, basınç odasında tedavi edilen otizmli hayvan modellerinin sosyal davranışlarında, normal basınçta ve oksijen zenginleştirmesi olmadan havaya maruz bırakılan kontrol grubundakilere kıyasla önemli bir gelişme gösterdi. Tedavi gören hayvan modelleri, kontrol grubundaki hayvan modellerine kıyasla, maruz kaldıkları yeni hayvanlarla daha fazla zaman geçirmeyi tercih ederek sosyal ilgiyi artırdı.”dedi.
Makale:mdpi.com