Bilim
MIT’den bilim insanları bu zamana kadarki en hassas atom saatini yaptılar
Yaklaşımları, bilim insanlarının yer çekiminin zamanın akması üzerindeki etkisi ve evren yaşlandıkça zamanın değişip değişmediği gibi soruları keşfetmelerine yardımcı olabilir. Daha doğru atom saatleri, karanlık maddeyi ve yerçekimi dalgalarını bile algılayacak kadar hassas olacaklar.
Çalışmalarının ayrıntılarını Nature dergisi ile paylaşan araştırmacılar, kullandıkları yöntemin diğer atom saatlerinde kullanılan yöntemden farklı olduğunu yazdılar. Araştırmacılar klasik atom saatlerindeki gibi rastgele titreşen atomları ölçmek yerine daha farklı bir tasarım kurdular. Raporlara göre atomlar, 'klasik fizik yasalarına göre imkânsız' olacak bir şekilde birbirleriyle ilişkilendirildi.
Nadir toprak elementinin atomları, diğer atom saatlerinde kullanılan elementin – sezyumdan saniyede 100 bin kat daha sık - görünür ışıkla aynı frekansta salınır. MIT’nin notlarında yazılanlara bakılırsa, bilim insanları bu salınımları tam olarak izleyebiliyorlarsa, “atomları giderek daha küçük zaman aralıklarını ayırt etmek için kullanabilirler.”
Bilim insanlarının söylediklerine göre, bu en gelişmiş atom saatleri evrenin başlangıcından bu yana (14 milyar yıl öncesi) bu yöntemi kullanarak var olsalardı saniyenin 10’da 1’inden daha küçük hesaplamalarda bile doğru sonuçlar verirdiler.
Araştırmanın Nature Dergisi’ndeki makalesine aşağıdaki linkten ulaşabilirsiniz:
https://www.nature.com/articles/s41586-020-3006-1?utm_medium=affiliate&utm
https://www.engadget.com/mit-atomic-clock-quantumly-entangled-atoms-154816392.html