Sağlık
Maymun Çiçeği Hastalığı Yeni Bir Pandemiye Yol Açar Mı?
Genellikle Orta ve Batı Afrika'nın uzak bölgelerinde ortaya çıkan virüs, ilk olarak 1958'de tutsak maymunlarda tespit edildi. İlk insan vakası 1970'de kaydedildi.
Maymun Çiçeği hastalığı, Nijerya'da kırk yıl sonra tek bir onaylanmış vaka olmadan 2017'de yeniden ortaya çıktı. Mayıs 2022 itibariyle ülkede 450 vaka bildirildi.
O zamandan beri, 172 şüpheli ve 61 teyit edilmiş vaka ile 2017'de belgelenmiş en büyük salgını yaşayan Nijerya da dahil olmak üzere 10 Afrika ülkesinde sporadik vakalar bildirildi. Dörtte üçü 21 ila 40 yaşları arasındaki erkekler arasındaydı.
Afrika dışındaki vakalar tarihsel olarak daha az yaygındı ve tipik olarak uluslararası seyahat veya ithal edilen hayvanlarla bağlantılıydı. İsrail, Birleşik Krallık, Singapur ve ABD'de daha önceki vakalar rapor edilmişti ve 2003 yılında ithal hayvanlar tarafından enfekte olan çayır köpekleriyle bağlantılı 81 vaka rapor edilmişti.
Nasıl Bulaşır?
Maymun Çiçeği, birisi virüs bulaşmış başka bir kişi, hayvan veya malzeme ile yakın temasa girdiğinde yayılır.
Virüs vücuda kırık deri, solunum yolu veya göz, burun ve ağız yoluyla girebilir.
İnsandan insana bulaşma en yaygın olarak solunum damlacıkları yoluyla gerçekleşir, ancak genellikle uzun süreli yüz yüze temas gerektirir. Bu arada hayvandan insana bulaşma, bir ısırık veya tırmalama yoluyla gerçekleşebilir.
Maymun Çiçeği genellikle cinsel yolla bulaşan bir hastalık olarak kabul edilmez, ancak cinsel ilişki sırasında bulaşabilir.
Semptomlar Neler?
Maymun çiçeği hastalığının ilk belirtileri ateş, baş ağrısı, kas ağrısı, şişlik ve sırt ağrısıdır.
Hastalarda tipik olarak, ateşin ortaya çıkmasından bir ila üç gün sonra, genellikle yüzde başlayan ve avuç içleri ve ayak tabanları gibi vücudun diğer bölgelerine yayılan bir döküntü gelişir.
Şiddetli kaşıntıya neden olabilen kızarıklık, daha sonra lejyonlar kabuklanıp düşmeden önce birkaç aşamadan geçer.
Tedavi Nedir?
Çoğu vaka hafif olsa da, şu anda maymun çiçeği için kanıtlanmış, güvenli tedaviler yoktur.
Katako-Kombe Sağlık Bölgesi içinde yer alan bir şehir olan Lodja'dan bir maymun çiçeği vakası hastasının avuç içi, 1997 yılında Demokratik Kongo Cumhuriyeti'nde bir sağlık araştırması sırasında görüldü.
Bununla birlikte, çiçek hastalığı aşılarının virüsün yayılmasını önlemede büyük ölçüde etkili olduğu kanıtlanmıştır. İngiltere ve İspanya da dahil olmak üzere ülkeler şimdi semptomları azaltmaya ve yayılmayı sınırlamaya yardımcı olmak için enfeksiyonlara maruz kalanlara aşı sunuyor.
Ne Kadar Tehlikeli?
Makale: CNBC