Bilim
Kandan şarjlı pil yapılabillir mi ?
Mevcut lityum iyon piller artık son aşamaya gelmiş olsa da, bilim insanları daha uzun ömürlü lityum-oksijen piller sayesinde engellerin üstesinden gelmeye çalışıyor. Lityum peroksitlerin yapımındaki asıl zorluk ise, elektrotların etkinliklerinin azalmasından dolayı görülen verimsizliktir. İşte Yale Üniversitesi’nden bir araştırma ekibi kanda bulunan bir molekülün katalizör gibi kullanılarak, lityum oksijen fonksiyonunu onarabileceğini ve biyoatığı azaltabileceğini gösterdi.
Lityum-oksijen veya lityum-hava pilleri, geleneksel pillere oranla daha uzun şarj tutabiliyor. Böylece normalde bir gün giden telefon şarjınız haftalarca gidebilir. Fakat bu hayallerin gerçekleşmesi için önce , verim ve lityum peroksit yapımı halledilmelidir. Daha öncesinde lityum peroksitle savaşta , oksijeni hücrede katı gibi tutmak için , elektrot modifiye edilerek, lityum süperoksit üretilmişti. Fakat bu sefer Yale araştırmacıları hücredeki lityum oksiti hücrede tutmak için yeni bir katalizör aradı. Böylece lityum iyonları ve oksijen gazı yeniden çözünecektir. Çözüm ise umulmadık bir yerde bulundu hayvan kanı !
Oksijenin vücutta taşınımını sağlayan protein hemoglobindir. Bu proteinin hem adı verilen kısmı , bataryalarda kullanılarak molekül elektrolitlerde çözülebilir. Böylece bataryanın şarjı ve deşarjı için gereken enerji düşürülebiliyor. “Hava aldığınızda, hem molekülü oksijeni akciğerlerimizde absorblar ve tekrar dışarı karbondioksit olarak salınır. İşte oksijene dair bu mükemmel kabiliyetinden dolayı lityum-hava bataryalar için umut vaat ediyor,” diyor araştırmanın yazarlarından Andre Taylor.
Peki hem güvenilir bir kaynak mıdır ? Araştırmacılara göre bu sıklıkla atık ürün olarak atılan bir madde, lityum iyon pillerin çevreye etkilerini azaltabilir. Normalde hayvansal ürün endüstrisinde kan bir atık ürün olduğundan, hem moleküllerin bu atık ürünlerden elde edilerek, yenilenebilir enerji stoğu olarak kullanılabilir. Araştırma Nature Communications dergisinde yayınlandı.
Kaynak: Erzurum Teknik Üniversitesi Genaktüel Kulübü