Bilim
KALPTEKİ PROTEİN FABRİKALARI
İnsan kalbi birçok sır saklar ve sadece figüratif, duygusal anlamda değil. Akılcı ve bilimsel bir bakış açısına göre vücudumuzun her hücresine oksijen sağlayan kas organı bunu nasıl başarıyor?
Uluslararası bir araştırma ekibi, hem sağlıklı insanların hem de kalp hastalıklarından muzdarip olan insanların kalp hücrelerini inceledi. Daha önce bilinmeyen çok sayıda mini protein keşfedildi. Bu proteinler evrimsel olarak genç maddeler gibi görünüyordu. Fare kalbinde bu mikroproteinlerin bulunamaması insan kalbinin ne kadar özel olduğunu gösterdi.
Her hücrenin çekirdeğinde depolanan DNA, vücutta üretilen tüm proteinler için bir plan içerir. Protein üretimi iki aşamalı bir işlemdir: Transkripsiyon ve Translasyon. İlk adımda, DNA fragmanlarının kopyaları mesajcı RNA’lar (mRNA) formunda üretilir ve daha sonra hücre çekirdeğini bırakır. İkinci aşamada, ribozomlar karşılık gelen proteinleri oluşturmak için hücrede yüzen ayrı aminoasitleri kullanır. Transkripsiyon konusunda oldukça fazla araştırma yapılmış olmasına rağmen çeviri süreci hakkında nispeten az şey bilinmektedir.
Ribozom profili veya Ribo-Seq denilen çeviri işlemi ribozom tarafından işlenen RNA’yı izole eder. Bu teknik sayesinde RNA üzerindeki ribozomların kesin yeri ile anlık görüntüsü ortaya çıkar. Ayrıca protein kodlayan bölgeler de tanımlanabilir. Araştırmacılar bu tekniği kullanarak kalpte hangi proteinlerin üretildiğini keşfettiler ve özel mikroskobik yöntemler kullanarak keşfedilen mikroproteinlerin yarısından fazlasının mitokondriye göç ettiğini gözlemlediler. Bu açıkça kalbin enerji üretimi için gerekli oldukları anlamına gelir.
Birçok kalp hastalığı kalbin enerji metabolizmasındaki hatalardan kaynaklanır. Keşfedilen mikroproteinlerin kalp hastalığının teşhisi ya da kalbin enerji metabolizmasındaki bir bozulma tedavisi için gelecekte hedef yapı olarak kullanılabileceği umuluyor.
Kaynaklar: Sciencedaily / Medicalxpress / Newsbeezer