Bilim
Kadavradan alınan retina ile körlüğe çözüm
Retina pigment epiteli (RPE), gözlerimizin arkasındaki doku şeridi olan retinanın içine ve dışına besinleri ve atık ürünleri taşıyan bir hücre tabakasıdır.
Bu pigmentli hücreler ayrıca gözde dağınık ışığı emmeye yardımcı olur ve normal görme için gereklidir. RPE fonksiyon bozukluğu körlüğün önde gelen nedenidir.
Bir tür RPE fonksiyon bozukluğu, dünya çapında yaklaşık 200 milyon kişiyi etkileyen maküler dejenerasyondur .
Çin’den önde gelen uzmanlar, retina kök hücrelerini bir insan kadavrasından maymunların gözlerine başarıyla nakletti. Kök hücreler burada hayatta kaldılar ve RPE’ye dönüştüler.
Nakledilen hücreler, konakçının RPE’sinin işlevini değiştirmeyi başardı. Bu da gelecekte insanlarda RPE işlev bozukluğunu düzeltebilme olasılığını artırdı.
İsrail Sina Dağı Icahn Tıp Fakültesi’nden makale yazarı ve hücre biyoloğu Timothy Blenkinsop, “Kadavra donöründen türetilen RPE’nin insan olmayan bir primatın göz merkezindeki fonksiyonun en azından kısmen yerini aldığını gösterdik” dedi.
‘İnsan kadavra donöründen türetilen hücreler güvenli bir şekilde retinanın altına nakledilebilir ve konakçı işlevinin yerini alabilir ve bu nedenle retina hastalığı olan hastalarda görmeyi kurtarmak için umut verici bir kaynak olabilir.’
Çalışmada, bağışlanan cesetlerin gözlerinden alınan kök hücreler, retinanın merkezi kısmı olan maymunların göz merkezinin altına nakledildi.
Araştırmacılar, nakledilen yamaların herhangi bir ciddi yan etki olmaksızın en az üç ay boyunca sabit kaldığını rapor etti.
Profesör Blenkinsop, “Dahası, kök hücreden türetilen RPE, maymun RPE’nin işlevini kısmen üstlendi ve normal fotoreseptör işlevini destekleyebildi ” dedi.
“Önemlisi, bu hücreler retina yarasına neden olmadı.”
Ekip, ölü donörlerden toplanan kök hücrelerin insan RPE’sinin ‘sınırsız kaynağı’ olarak hizmet edebileceğini ve dünya çapında milyonlarca insanın görüşünü geri kazanabileceğini söyledi.
Profesör Blenkinsop, ‘Arızalı RPE’nin yerini almak için insan yetişkin kadavra gözlerinden türetilen RPE kök hücrelerinin nakli, göz merkezindeki dejenerasyon için olası bir tedavidir’ dedi.
Ekip, prosedürün insanlar için işe yarayıp yaramadığını belirlemek için daha fazla araştırmaya ihtiyaç duyulacağı konusunda uyardı. Klinik deneyler şimdilik çok uzak görünüyor.
Bununla birlikte, bu yöndeki ilk adımın, RPE işlev bozukluğuna bağlı körlükten muzdarip maymunlarda kök hücrelerin test edilmesi olacağını da eklediler.
Profesör Blenkinsop, “Bu çalışmanın sonuçları, insan yetişkin donörü RPE’nin nakil için güvenli olduğunu ve retina hastalığının tedavisi için insan klinik denemeleri argümanını güçlendirdiğini gösteriyor ” dedi.
‘Ancak bu yaklaşımla ilgili ek araştırmalar gerekli’ diye ekledi.
‘Gelecekteki çalışmalar, kadavra yetişkin gözlerinden türetilen RPE kök hücrelerinin insan hastalarda ve hastalıklı insan dışı primat modellerinde görmeyi yeniden sağlayıp sağlamayacağını araştırmalıdır.’
Çalışmanın tüm bulguları, Stem Cell Reports dergisinde yayınlandı.
Derleyen: Feyza ÇETİNKOL
Kaynak: dailymail