Bilim
Japon uzay sondası örnek toplamak için bir gök taşına kondu
Japon ekip, geçtiğimiz yıl Ekim ayında uzay aracının görevini -900 metre çapındaki- Ryugu gök taşının taşlı yüzeyi yüzünden ertelemişti. Japon Havacılık Araştırma Ajansı'nın, JAXA, söylediklerine göre Hayabusa 2 Ryugu'nun yüzeyinden parçacıklar toplamayı başardı. Bilim insanları örneklerin analiz edilmesi için aracın Dünya'ya dönebilmesini umut ediyorlar.
Proje Müdürü Yuichi Tsuda basın konferansında, “Erteleme yüzünden endişelerin artmasına neden olmuş olabiliriz, ancak geçtiğimiz dört ay boyunca planlarımızı başarılı bir iniş yapmak için kusursuzca yürüttük. Öngördüğümüz tüm senaryolar içerisinde en iyi koşullarla iniş tamamlandı” dedi.
Hayabusa 2, Hayabusa'nın 2005'te Dünya'nın yakınında bulunan Itokawa adındaki gök taşına iniş yapmasından sonra aynı görevi yapan ikinci Japon hava aracı. Hayabusa bir gök taşından Dünya'ya toz getirebilen ilk araçtı, ancak sonuç pek de umulduğu gibi değildi.
Gök taşlarının güneş sisteminin şafağında oluştuğuna inanılıyor ve bilim adamları Ryugu'nun dünyadaki hayata katkıda bulunabilecek organik maddeler içerebileceğini söylüyorlar.
JAXA'nın Hayabusa 2 için planı; Ryugu'nun üstünden kalkıp üç defa daha konup örnek toplamak. Aralık 2014'te fırlatılan Hayabusa 2'nin Dünya'ya 2020'nin sonlarına doğru dönmesi bekleniyor.
Kaynak: Reuters