Sizden Gelenler
İŞ SAĞLIĞI ve GÜVENLİĞİ KANUNU DEĞİŞTİ!
İŞ SAĞLIĞI ve GÜVENLİĞİ KANUNU DEĞİŞTİ!
İŞ SAĞLIĞI ve GÜVENLİĞİ KANUNUNA DİKKAT!
20/06/2012 tarihinde resmi gazetede yayınlanan İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu ve 29.12.2012 İş Sağlığı ve Güvenliği Hizmetleri Yönetmeliği kapsamında işyerlerinde iş sağlığı ve güvenliğinin sağlanması ve mevcut sağlık ve güvenlik şartlarının iyileştirilmesi ,görev, yetki, sorumluluk, hak ve yükümlülükler yeniden düzenlenmiştir.
Kimyagerler Derneği Antalya İl Temsilcisi Kimyager İbrahim Şahin yaptığı açıklamada;
20/06/2012 tarihinde resmi gazetede yayınlanan İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu kapsamında işyerleri kendi bünyelerinde veya hizmet alarak belirli şartlara bağlı olarak İş Sağlığı ve Güvenliği yükümlülüklerini yerine getirecektir. Tehlike sınıfı ve çalışan sayısı dikkate alınarak, İş Sağlığı ve Güvenliği Hizmetleri düzenlenmektedir.
Kanunun uygulama alanı olarak;kamu ve özel sektöre ait bütün işlere ve işyerlerine, bu işyerlerinin işverenleri ile işveren vekillerine, çırak ve stajyerler de dâhil olmak üzere tüm çalışanlarına faaliyet konularına bakılmaksızın uygulamaya koyulmuştur.
İşyeri tehlike sınıflarının belirlenmesinde; 31/5/2006 tarihli ve 5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanununun 83 üncü maddesine göre belirlenen kısa vadeli sigorta kolları prim tarifesi de dikkate alınarak, İş Sağlığı ve Güvenliği Genel Müdürünün Başkanlığında ilgili taraflarca oluşturulan komisyonun görüşleri doğrultusunda, Bakanlıkça çıkarılacak tebliğ ile tespit edilmektedir. İşyeri tehlike sınıflarının tespitinde, o işyerinde yapılan asıl iş dikkate alınarak,işlemler sürdürülmektedir.
İşveren, işyerlerinde alınması gereken iş sağlığı ve güvenliği tedbirlerinin belirlenmesi ve uygulanmasının izlenmesi, iş kazası ve meslek hastalıklarının önlenmesi, çalışanların ilk yardım ve acil tedavi ile koruyucu sağlık ve güvenlik hizmetlerinin yürütülmesi amacıyla; Yönetmelikte belirtilen nitelikleri haiz bir veya birden fazla işyeri hekimi, iş güvenliği uzmanı ve diğer sağlık personeli görevlendirecektir.
İş güvenliği uzmanı olarak kimler görev alabilir?
İş sağlığı ve güvenliği alanında görev yapmak üzere Bakanlıkça yetkilendirilmiş, iş güvenliği uzmanlığı belgesine sahip mühendis, mimar veya teknik eleman görevlendirilir.
İş güvenliği uzmanlarının görev alabilmeleri için; çok tehlikeli sınıfta yer alan işyerlerinde (A) sınıfı, tehlikeli sınıfta yer alan işyerlerinde en az (B) sınıfı, az tehlikeli sınıfta yer alan işyerlerinde ise en az (C) sınıfı iş güvenliği uzmanlığı belgesine sahip olmaları şartı aranmaktadır.
Cezai İşlemler?
Yükümlülüklerini yerine getirmeyen işyerlerine; her bir çalışan için ve aykırılık için ayrı ayrı ceza yazılır. Öngörülen yönetmeliklerde belirtilen yükümlülükleri yerine getirmeyen işverene kanun ve yönetmelikler kapsamında 1000TL-80000 TL idari para cezası verilir.
|
İbrahim Şahin
Kimyager
Kimyagerler Derneği Antalya İl Temsilcisi
Süleyman Demirel Üniversitesi