Bilim
Hayatınız ölmeden hemen önce gözlerinizin önünden geçebilir
Bilim insanları epilepsisi ilerleyen 87 yaşındaki bir hastanın beyin dalgalarını ölçmek için çalışmalarına başladılar, ancak nörolojik kayıt esnasında hasta ölümcül bir kalp krizi geçirdi. Bu yüzden araştırmacılar yanlışlıkla ölmekte olan bir beynin beklenmedik bir kaydını tuttular. Olaydan 30 saniye öncesinde ve sonrasında hastanın beyin dalgalarının rüya görme veya anıları hatırlama ile aynı kalıpları izlediği ortaya çıktı.
Araştırmanın ortak yazarlarından Dr. Ajmal Zemmar, ekibin kazara elde ettiği şeyin ölmekte olan bir beynin ilk kaydı olduğunu söyledi.
Dr. Zemmar, “Bu aslında tamamen tesadüftü, bu deneyi yapmayı veya bu sinyalleri kaydetmeyi planlamamıştık. Felsefi alana geçersek beyin bir geri dönüş yaptıysa muhtemelen size kötü şeylerden ziyade iyi şeyleri hatırlatmak isterdi, ama unutulmaz olan her insan için farklı olurdu" dedi.
Peki, sevdiklerimizle ve diğer mutlu anılarımızla geçmişe bir bakış atacak mıyız? Dr. Zemmar’a göre bunu kesin olarak söylemenin imkânsız olduğunu belirtti.
Şu anda Louisville Üniversitesi'nde bir beyin cerrahı olan Dr. Zemmar, hastanın kalbinin beyne kan pompalamasını bırakmasından 30 saniye önce, beyin dalgalarının, bir işe konsantre olduğumuz, rüya gördüğümüz veya anılarımızı hatırladığımız zamandaki gibi şekillere büründüler. Hastanın kalbinin atması durduktan 30 saniye sonra da bu durum devam etti, hastanın tipik olarak ölü olarak ilan edildiği noktaydı bu an.
"Bu olay muhtemelen hayatta deneyimlediğimiz anıların son bir geri dönüşü olabilir ve ölmeden önceki son saniyelerde beynimizde tekrar ediyor olabilirler."
Çalışma aynı zamanda yaşamın tam olarak ne zaman sona erdiği - kalbin ne zaman atmayı bıraktığı veya beynin çalışmayı ne zaman durdurduğu hakkında soruları da gündeme getiriyor.
Dr. Zemmar ve ekibi, bir çalışmadan geniş sonuçlar çıkarılamayacağı konusunda uyarı da yaptı. Hastanın epileptik olması, kanayan ve şişen bir beyninin olması durumu daha da karmaşık hale getiriyor, ancak sağlıklı fareler üzerinde yapılan 2013 tarihli bir çalışma, bir ipucu sunabilir.