Bilim
Gülmek hayatın şekeridir
Ne derler bilirsiniz “ kahkaha en iyi ilaçtır.” Niçin güldüğümüzü, bebekleri güldüren şeyleri, gergin olduğumuzda neden güldüğümüzü anlamaya çalışmak için çalışmalar yapıldı. Bunların sonucunda gülmenin evrensel olduğu kanıtlandı. Gülmek bütün dillerde aynı şekilde anlaşılıyor. Peki gülmek hakkında daha başka neler biliyoruz?
Grup halinde gülmek ekip ruhunu canlandırır, insanlar arasındaki ‘biz’ duygusunu geliştirir ve grup içindeki üretimi arttırır.
Kahkaha atmak bastırılmış duyguların dışa vurumunu ve kişinin deşarj olmasını sağlar.
Başkalarıyla beraber olduğunuzda, yalnız olduğunuzdan 30 kat daha fazla gülersiniz. Gülmenin bulaşıcı olduğunu söyleyenler haklı!
Sık sık ve içten gülmek vücudunuzun hastalıklarla mücadele etmesine yardımcı olur. Gülmek vücudunuzdaki kortizol seviyesini düşürerek stresinizin azalmasına yardım eder.
Gülmek oldukça iyi bir egzersiz! Güldüğünüzde, yüzünüzdeki, midenizdeki ve diyaframınızdaki kaslarınızı güçlendiriyorsunuz. Spor salonunun yerini almaz, ancak biraz gülmek vücuda iyi gelir.
Günlük hayatınızda vücudunuzu sağlıklı tutmak için içten gelerek 15 dakika güldüğünüzde 40 kalori yakmış olursunuz. Diyet mi? Gülmeye başlayın!
Yapılan çalışmalara göre 15 dakika gülmek ömrünüzü 2 gün arttırabilir. Gülerek uzun yaşayabilirsiniz!
Sabahları kahve içmeyi sevmiyor musunuz? Hiç sorun değil. Uyandıktan kısa bir süre sonra gülmek vücutta bir fincan kahveyle benzer etkilere neden oluyor. Yarın sabah kalktıktan sonra gülmeyi deneyerek ve nasıl canlandığının farkına var!
İster inan ister inanma ama gülmenin de bir bilimi var. Gülme bilimi ve gülmenin vücuda etkileri Gelotoloji olarak adlandırılmaktadır.
Dünyadaki gülen tek varlık insan değildir. Belirlenmesi zor olsa da bazı hayvanlarda da gülme benzeri bir davranış vardır. Hayvan dostlarınızı izlemeye başlayın. Sonunda size gülümseyebilirler.
Çocuklarla ve yetişkinlerle yapılan çalışmalara baktığımızda çocukların yetişkinlere oranla 3 kat daha fazla gülme eğiliminde olduğu bulunmuştur. Bir çocuk gibi düşünün ve kendinizden biraz zevk almayı öğrenin!
Bir insan günde ortalama 13 kez gülüyor ancak bu gülmelerin çok az kısmı şaka veya kasti olarak yapılan gülümsemeler. Çoğu zaman tesadüf olan ve komik olması planlanmayan şeylere gülüyoruz.
Gülmek, bireyler arasında anlık bir bağ oluşturabilir. Bir grup olarak ya da başkasıyla birlikte güldüğünüzde, bu insanlarla doğal bir bağ kuruluyor ve yeni insanlar etrafında olmaktan kaynaklanabilecek sosyal stresin bir kısmını hafifletmiş oluyor.
Çocukların yetişkinlerden daha fazla güldüğünün belirlendiği gibi anket sonuçlarına göre de kadınların erkeklere göre gülmeye daha eğilimli oldukları saptanmıştır.
Yapılan çalışmalar bireylerin arkadaş bulma kriterlerinden biri olan dış görünüşten daha üst sırada çekici gülümsemenin olduğunu gösteriyor.
Gülmek gerçekten bulaşıcıdır. Televizyon şovlarında neden komik bir andan sonra sık sık kahkaha sesi oynattıklarını merak ettiniz mi? Aslında gülmenin kaynağının nerede olduğunun bir önemi yok. Onu duymak bile bizi güldürmeye yeter.
Gülmenin zihin ve beden sağlığına faydaları ise şunlar:
Stres ve gerginlik azaltıyor
Vücudun ağrı toleransını artırıyor
Bağışıklık sistemini güçlendiriyor
Depresyonla savaşıyor
Hayattan zevk alma duygusunu ortaya çıkarıyor
Kan basıncını düşürüp kalp fonksiyonlarını iyileştiriyor
Kan şekeri seviyesini düşürüyor
Olumsuz algıları değiştiriyor ve ruhu artırıyor
Kanser hastalarının psikolojik tedavisinde destek sağlıyor.
Oxford Üniversitesi bilim insanlarına göre kahkaha, yalnızca mutlu olmamızı sağlayan endorfinin salgılanmasına yol açmıyor, aynı zamanda ağrıyı da azaltıyor. Bu etki gülme esnasında ciğerlerden dışarıya verilen hava nedeniyle oluşuyor.
http://www.tipsywriter.com/blog/15-interesting-facts-laughing/