Bilim
Böcekler ölürlerken veya öldüklerinde neden ters dönerler?
Ölü ya da ölmekte olan böcekler çok bilindik bir pozdadırlar: Sırt üstü yatarken bacakları havada olur. Bu açıklayıcı pozisyon, aslında hasta bir böceğin azalmış koordinasyonunun ve başarısız sinir sisteminin bir belirtisidir.
Normalde, bir böcek sırtüstü yerde kalırsa kendine gelene kadar bacaklarını kullanarak kendini yana atıp ayaklanmaya çalışır. Öte yandan böcek çok zayıfladığı zaman veya sinir sistemi düzgün çalışmadığı için yüzüstü dönemezse öylece kala kalır. Böcek bu pozisyonda hareketsiz kaldığında besin alamadığı veya kendisini yırtıcılardan veya çevresel faktörlerden koruyamadığı için kısa sürede ölür.
Birkaç şey bir böceğin kendini yeniden konumlandırma yeteneğini engelleyebilir. Böcek ilacı ve böcek ilacı gibi böcek öldürücüleri yutmak böceğin nörotransmitterlerini bozar ve sinir sistemini kapatır. Bir yan etki olarak çoğu böcek ilacı bir böceğin kontrolsüz bir şekilde bacaklarını yukarı kaldırmasına ve çoğu zamansa böceğin sırtında kasılmalara neden olur.
Sinir sistemi tehlikede olan ve koordinasyonu azalan böcek, yana yuvarlanmak ve ayağa kalkmak için tüm bacaklarını senkronize etme yeteneğinden yoksundur. Böcek ilacına bağlı olarak bir böcek zehre maruz kaldıktan sonra saatler veya günler içinde ölebilir.
Bir yaralanma ya da yiyecek veya su eksikliği, bir böceğin kendini düzeltme yeteneğini de tehlikeye atabilir. Bir başka olasılık ise böcek ömrünün sonuna gelmiş olabilir. Bu durum gücünü ve koordinasyon yeteneklerini azaltmaktadır.