Bilim
Bir bileşenin beynimiz gibi bilgi depolayabildiği bulundu
Araştırmacılar, materyalin canlı olmadığını ve beynin karmaşıklığına yaklaşan hiçbir yapıya sahip olmadığını, ama vanadyum dioksit adı verilen bir bileşiğin önceki dış uyaranları 'hatırlayabildiğini' keşfettiler. Bu yetenek bir malzemede ilk kez tanımlandı, ama son olmayabilir. Keşfin, elektronik cihazların özellikle de veri işleme ve depolamanın geliştirilmesi için oldukça ilgi çekici etkileri var. Bu cam benzeri işlevsel cihazlar, hız, enerji tüketimi ve minyatürleştirme açısından geleneksel metal-oksit-yarı iletken elektroniklerden daha iyi performans göstermenin yanı sıra nöromorfik hesaplama ve çok düzeyli belleklere bir yol sağlayabilir.
Vanadyum dioksit (VO2), yarı iletken olarak kendinden sonraki materyalden daha iyi performans gösterme potansiyeli nedeniyle, elektronik cihazların temeli olarak silikona alternatif veya tamamlayıcı olarak yakın zamanda kullanılmaya başlanılan bir materyaldi.
VO2'nin en ilgi çekici özelliklerinden biri, 68 santigrat derecenin (154,4 derece Fahrenheit) altındayken bir yalıtkan gibi davranmasıdır. Öte yandan metal-yalıtkan geçişi olarak bilinen bir değişiklikle bu kritik sıcaklığın üzerine çıktığında iyi iletkenliğe sahip bir metale dönüşür. Bilim insanları, bu geçişler sırasında yaptığı ölçümlerde VO2'nin son etkinliği ‘hatırladığını’ keşfettiler.
Ekibin çalışması, VO2'nin en son uygulanan akım hakkında en az üç saat boyunca bilgi sakladığını ortaya çıkardı. Hatta belki de VO2'nin bu ‘bilgiyi’ saklama süresi daha da uzun olabilir ancak araştırmayı yapan bilim insanları, süreyi ölçmek için gerekli ekipmana sahip değil.
Bilim insanlarının öngörülerine göre VO2 sayesinde daha hızlı, daha büyük kapasiteye sahip ve genişleyebilen depolama birimleri elde edebiliriz. Yani bu keşifle birlikte elektronik cihazların, özellikle de veri işleme ve depolamanın gelişimine büyük katkılarda bulunulabilir.
Makaleİ: “Electrical control of glass-like dynamics in vanadium dioxide for data storage and processing”