Bilim
Bilim insanları yapay bir nöron geliştirdiler
Araştırmacılar ilk kez canlı bir bitki ve yapay bir organik sinaps ile uyum sağlayabilen, yapay organik nöron, bir sinir hücresi geliştirdiler. Hem nöron hem de sinaps, basılı organik elektrokimyasal transistörlerden yapıldı. Bu gelişmede Venüs Sinekkapanı'na yapay bir nöron yerleştirmeyi de başardılar.
Etçil Venüs sinekkapanı, yapay sinir hücresinden gelen elektrik darbeleri nedeniyle kapanına hiçbir sinek girmemesine rağmen yapraklarını kapatıyor. Organik yarı iletkenler hem elektronları hem de iyonları iletebilir, böylece bitkilerde iyon temelli darbe (hareket potansiyeli) oluşturma mekanizmasını taklit etmeye yardımcı olur. Bu durumda 0,6 V'tan daha düşük küçük elektrik darbesi, bitkide hareket potansiyellerini indükleyebilir ve bu da yaprakların kapanmasına neden olur.
Linköpin Üniversitesi’nden Doçent Simone Fabiano, “Biyolojik sistemi yapay organik sistemle nasıl yönlendirebileceğimizi ve aynı dilde iletişim kurmalarını nasıl sağlayabileceğimizi açıkça gösterebilmek için Venüs sinekkapanını seçtik. Ayrıca nöron ve sinaps arasındaki bağlantının Hebbian öğrenmesi adı verilen bir öğrenme davranışı olduğunu gösterdik. Bilgi sinapsta saklanır, bu da sinyalleşmeyi giderek daha etkili hale getirir” açıklamasında bulundu.
Araştırmacılar umut ettiği şey bu yapay sinir hücrelerinin hassas insan protezlerinde, nörolojik hastalıkları gidermek için implante edilebilir sistemlerde ve yumuşak akıllı robotlarda kullanılabilmesi. Ayrıca bilim insanları bunun beyin-makine ara yüzlerinin yanı sıra akıllı robotların geliştirilmesi için de büyük bir adım olabileceğini öne sürüyorlar. Böyle bir teknoloji, bilgisayarlarla canlılar arasında bağ kurmaya olanak sağlayacak olsa da şimdiye kadar bunun hayli güç olduğu ortaya çıkmıştı.
Bu güçlüklerin esas nedeni, yaşamın yapı taşlarının elektronik cihazlarınkinden önemli ölçüde farklı olması ve farklı ilkelere göre çalışmasıdır. Bu sebeple bilim insanlarının yapay cihazlarla biyolojik sistemler arasında bağlantı kurmak için bir yol bulması gerekiyordu.