Bilim
Bilim insanları, renkleri farklı görüp görmediğimizi nihayet öğrendiklerini söylüyor
Çocukluğumuzdan beri sorduğumuz sorular bunlar : Benim gördüğüm renkler senin gördüğün renklerden farklı mı ? Benim kırmızım senin kırmızın mı, benim sarım senin sarın mı ve benim hafif açık turkuazım senin gördüğün tonla aynı mı ?
Muhtemelen asla bilemeyeceğimiz sonucuna vardınız. Sonuçta, psikologlar ve sinir bilimciler için bile, dünyayı nasıl deneyimlediğimiz ve ölçülebilir beyin aktivitemiz arasındaki ilişkinin çoğu bir gizem olarak kalmaya devam ediyor. Buna ‘qualia’ denir : bilinçli deneyimin öznel, nitel yönleri.
Ancak şimdi, bilimsel dergi PNAS’ta yayınlanan yeni bir çalışma bir cevaba sahip olabilir. Hala çözülmesi gereken birçok gizem olsa da, bulgular renk algılarımızın evrensele yakın olabileceğini öne sürüyor
Japonya’daki Kyoto Üniversitesi’ndeki bilim insanları, çocukların renkleri birbirlerinden ve yetişkinlerden farklı görüp görmediklerini araştırdı. Çalışmanın ilgili yazarı Yusuke Moriguchi, « Çocukların dünyayı nasıl algıladıkları ve deneyimlediklerine dair temel sorulardan ilham aldık » dedi .
Bunu küçük çocuklarda yapmak zor olabilir, çünkü sınırlı dil becerileri vardır, özellikle de gördüklerini ifade edemeyecek kadar küçük çocuklarda. Bu yüzden bilim insanları, üç yaşındaki çocukların bile erişebileceği, sözlü açıklamalara dayanmayan, bunun yerine katılımcılardan farklı renkler arasındaki benzerlikleri derecelendirmelerini isteyen bir program geliştirdiler.
Araştırmacılar dokuz renk seçti ve katılımcılardan benzerliklerini ‘çok benzer’den ‘çok farklı’ya kadar dört puanlık bir ölçekte derecelendirmelerini istedi. Katılımcılar üç gruba ayrıldı : 3-12 yaş arası Japon çocuklar, 6-8 yaş arası Çinli çocuklar ve Japon yetişkinler.
Bilim insanları, çocukların yaşları ilerledikçe farklı renkleri anlamalarındaki değişikliklere ve renkleri tanımlayan daha fazla kelime bilmelerine rağmen, katılımcıların cevapları arasında dikkat çekici bir benzerlik buldular.
Buldukları yaşa bağlı ince farklar, büyüdükçe renk algımızın değiştiğini gösteriyor. Ancak bilim insanları, küçük çocukların renkleri yetişkinlerle neredeyse aynı şekilde deneyimlediği sonucuna vardılar ve bu çalışmada Japon ve Çinli çocuklar arasında var olan kültürel farklılıkların da çok fazla bir etkisi yok gibi görünüyor. Ancak araştırmacılar, bu sonuçların doğrulanması için farklı kültürel geçmişlere sahip kişilerin katılımıyla daha fazla araştırma yapılmasının gerekli olduğunu belirtiyorlar.
Ayrıca çalışmalarının, küçük çocukların dünya algılarına ilişkin gelecekteki araştırmalara bilgi sağlamak için kullanılabileceğini söylüyorlar. Moriguchi şunları söyledi : « Çalışmamız, küçük çocuklarda bilinçli deneyimleri bilimsel olarak araştırmak için yeni bir metodoloji sağlıyor. »
Yazar: Bassma Bouanani
Kaynakça : https://www.sciencefocus.com/news/see-colours-differently-children