Bilim
BİLİM İNSANLARI, İLK DEFA BİR KERTENKELENİN SU ALTINDA NEFES ALDIĞINI KEŞFETTİ
Bu inanılmaz canlılar, nehir anolisi olarak adlandırılan bir çeşit küçük kertenkele. Bilim insanları, bunların tek seferde suya girerek 15 dakikaya kadar ortadan kaybolabildiklerini biliyorlardı fakat bu zamana kadar hep nefeslerini tuttukları varsayılmıştı. Ancak şimdi, çekilen bir video görüntüsü, bu canlıların oksijen depolayabildiklerini ve daha sonra suyun altındayken onu soluyabildiklerini akla getiriyor. Bu davranış, daha önce kertenkelelerde hiç belgelenmemiş; hatta görülmemişti.
Söz konusu olay, Smithsonian Kanalı için “Kertenkele Kanunları” isimli bir film çeken biyolog ve film yapımcıları Neil Losin ile Nate Dappen tarafından, Kosta Rika’da gerçekleşti. Losin, Live Science sitesinden Mindy Weisberger’a şöyle söylüyor; “Daha önce belgelenmemiş veya tanımlanmamış olan bu yeniden soluma davranışını gördük.”
İkili, çektikleri videoda; dişi bir anolisin bir nehrin dibinde neredeyse 10 dakika boyunca, nefesini tutmadan oturduğunu görmüş. Bu sırada kafasının üstünde duran küçük bir hava baloncuğu, genişleyip daralıyormuş. Araştırmacılar, bunun üzerinde daha fazla çalışma yapılması gerektiğini söylüyor. Ancak o sayede bilim insanları, tam olarak neler döndüğünü anlayabilir ve elde ettikleri sonuçları hakem denetimli bir bültende yayınlayabilir.
Bu durumun tam olarak nasıl gerçekleştiği üzerinde hâlâ çalışmalar devam etse de; bunun insan bir dalgıcın oksijen tankından nefes alışına benzediğini düşünülüyor. Benzer davranış sergilediği bilinen başka hayvanlar da var (dalgıç çanı örümcekleri gibi); fakat bu davranış, kara omurgalılarında ilk defa belgelendi. Bu durum, doğaya dair hâlâ öğreneceğimiz pek çok şeyin olduğunu hatırlatıyor.
Kaynak: Livescience / Popsci