Bilim
BAĞIŞIKLIK SİSTEMİ COVID-19’LA NASIL SAVAŞIYOR?
Bir grup bilim insanı COVID-19’la temas edip orta derece belirtilerle hastaneye kaldırılan bir hastadan kan örnekleri aldılar. Nature Medicine’de yayınlanan makalenin yazarları, bu yeni hastalığa karşı vücudun genel immün yanıtının ilk kez saptandığını söylediler.
Melbourne Üniversitesi Peter Doherty Enfeksiyon ve Bağışıklık Enstitüsü’nden Katherine Kedzierska AFP’ye “Klinik iyileşmeye doğru ilerleyen, büyük bir immün yanıt artışı gördük” açıklamasında bulundu. Makalenin yazarlarından biri olan Dr Oanh Nguyen, “Influenza dolayısıyla hastanede tedavi gören hastaların immün yanıtlarına bakarak yıllar içinde edindiğimiz bilgiyi kullanarak bu hastadaki immün yanıtı her yönüyle inceledik. Hastaneye kaldırıldıktan üç gün sonra, mevsimsel influenza enfeksiyonunda iyileşme işareti olan belli bağışıklık hücrelerinin geniş popülasyonlar oluşturduklarını gördük, dolayısıyla hastanın üç gün içinde iyileşeceğini düşündük ve öyle de oldu” dedi.
Araştırmacılar şu ana dek 500.000’in üstünde vaka ve 24.00 ölüme sebep olan yeni coronavirüse karşı bir aşı bulma yarışı içindeler. Kedzierska ekibinin çalışmasının “COVID-19’da iyileşmeyi anlayabilmek için önemli bir adım. Orta derecede hastalığa sahip olan daha fazla hastada doğrulanan sonuçlar aldık. Artık şu soruyu sorabiliriz: ölümcül derecede hasta olan kişilerde farklı ya da eksik olan şey ne?” sorusunu sordu.
Kedzierska bulguların iki kullanışlı uygulamasının olabileceğini söyledi ve şöyle devam etti; “Öncelikle virologlara bir aşı geliştirmede yardımcı olacak çünkü aşı bulma çalışmalarındaki hedef, vücudun virüslere karşı doğal immün yanıtını tekrarlayabilmek”. Ekip, tedavi görmekte olan COVID-19 hastasının kanında dört belirgin bağışıklık hücresi popülasyonu buldu. Kedzierska bunların “influenza hastalarında gördüklerine oldukça benzer” olduklarını söyledi. Her yıl yüzlerce, binlerce kişinin ölümüne sebep olsa da influenzaya karşı geniş ölçekte etkili bir aşı bulunuyor.
Bağışıklık “belirteçleri”
Kedzierska; “İkinci kullanışlı uygulama görüntüleme” açıklamasında bulunurken tüm gözlemlerin, sağlık otoritelerine gelecekteki hastalık salgınlarında kimlerin daha fazla risk altında olduğuna dair daha iyi tahminler yapmalarına yardımcı olabileceği görünüşde.
Bu bağışıklık sistemi “belirteçleri” teoride hangi hastaların daha orta derecede belirtiler gösterirken hangilerinde ölüm riski bulunduğunu daha kesin olarak tahmin edebilir. COVID-19 ölümlerinin büyük çoğunluğu yaşlılar ya da önceden kalp hastalığı ya da diyabet gibi çeşitli kronik hastalıkları olanlarda görülüyor. Diğer yandan çocuklar çok az belirti gösteriyorlar ya da hiç göstermiyorlar. Kedzierska bunun sebebini öğrenmek için daha fazla araştırma yapılması gerektiğini ama insanların yaşlandıkça bağışıklık sistemlerinin de doğal olarak yavaşladığını söyledi.
Doherty Enstitüsü müdürü ve dünyanın önde gelen enfeksiyon hastalıkları uzmanlarından biri olan Sharon Lewin AFP’ye çalışmanın sonuçlarının umut vaat edici olduğunu söyledi ve şöyle devam etti; “Bu, vücudun virüse karşı oldukça iyi ve güçlü bir immün yanıt oluşturduğunu ve bunun belirtileri ortadan kaldırmakla bağlantılı olduğunu gösteriyor”. Kedzierska ise son cümlesini “Umuyorum ki bu antikorları elde edip onları etkili miktarda üretebileceğiz”den yana kullandı.
Kaynaklar:
www.nature.com/articles/s41591-020-0819-2
www.sciencealert.com/doctors-have-mapped-how-our-immune-system-fights-covid-19
www.sciencedaily.com/releases/2020/03/200317103815.htm