Sağlık
Bağırsağımızın Sağlıklı Olması Neden Önemlidir?
Bölünen hücrelerin bir kısmı beyin ve beyinle alakalı yapıların oluşmasında rol alırken, diğer kısmı da bağırsakları çalıştıran sinir sistemini oluşturmaktadır. Beyin- bağırsak ilişkisi de aralarındaki sinir yollarıyla sağlanmaktadır.
Beyinle bağırsak arasındaki bu ilişi kadar Bağırsak Florası dediğimiz yapı da oldukça önemlidir. Bağırsak Florası bağırsakta yaşayan konak canlılardır. Anne karnından çıktığımız ilk anda bağırsaklarımıza yerleşen bakteriler tarafından oluşmaktadır. Başta sindirim sistemi olmak üzere birçok fonksiyonu olan bu organizmalar normal doğum ile meydana gelen çocuklarda sezaryenle olanlara göre daha sağlıklıdır. Bundan dolayı normal doğumla dünyaya gelen çocukların bağışıklığı daha kuvvetlidir. Bağırsak Florasını meydana getiren bakterilerin sayıları oldukça fazladır. Öyle ki bağırsak florasındaki hücrelerin sayısı vücudumuzu oluşturan hücrelerin sayısından 10 kat daha fazladır. Bu mikroorganizma topluluğunun önemini günümüzde daha iyi anlamaktayız.
Sağlıklı bir insandaki bakterilerin %98’i yararlı bakterilerden oluşmaktadır. Kalın bağırsağa yerleşmiş olan bu bakteriler proteinlerin, yağların ve karbonhidratların sindirimden de sorumludur. Bakteriler ile insanlar arasında mutualist bir ilişki söz konudur… Bakterilerin kalın bağırsakta bulunması, kalın bağırsağı metabolik olarak en aktif organ yapar. Bağırsak Florası sayesinde atık maddeler fermentasyonla kullanılabilir hale gelir, bağışıklık sistemi güçlenir ve zararlı olan organizmaların çoğalması önlenir.
Peki bağışıklık sistemini Bağırsak Florası nasıl güçlendirir?
Sindirilemeyen besin maddelerinin parçalanıp emlime katılmasını sağlar. Karbonhidratların bazılarının sindirimi sadece bakterin salgıladığı sindirim enzimleri ile olmaktadır. Karbonhidratların sindirimiyle oluşan yağ asitleri insan için önemli bir enerji kaynağıdır. Yağ asitlerinin ortamın pHını artırması ile dayanıksız olan zararlı bakterilerin çoğalması önlenir. Bağırsak hücrelerinin ve yararlı bakterilerin çoğalması sağlanır.
Bağırsak Florasının en önemli özelliğinden biri konak canlıya zarar verebilecek türde olan bakterilerin bağırsağa yerleşmesini önlemesidir. Yararlı bakterilerle rekabete giremeyen zararlı bakteriler konağa yerleşemez. Sadece zararlı bakterileri yok etmek ve uzak tutmak haricinde fizyolojik başka görevleri de vardır. Su emilimini arttırması; kalsiyum, magnezyum, demir emilimine yardım etmesi; hücre yenilenmesini uyarması gibi görevleri de vardır. Bu sayede bağışıklık sistemini güçlendirmektedir.
Bağışıklık sistemini güçlendirip, insan vücudunun hastalıklara karşı korunmasını sağlar. Bağırsağa yakın bölgedeki lenf dolaşımını uyarması ile de patojenlere karşı antikor üretiminde kilit rol oynar. Bağırsak Florası bağışıklık sisteminin gelişmesi ve hayat boyu devamlılığı için önemlidir. Bir bebek doğduğu andan itibaren bağırsağına yerleşen bakteriler sayesinde bağışıklık sisteminin tepkisine etki eder. Sağlıklı bir bağırsağa sahip olan bireyler alerjik reaksiyonların oluşmasını engeller. Bebeklik döneminde şekillenen bağırsak florası dolayısıyla bağışıklık sistemi ilerleyen yaşlarda antijenlere karşı oluşacak alerjik reaksiyonları belirler.
Birçok görevi olan, vücudumuzun ikinci beyni dediğimiz bağırsak sadece bir atılım organı değildir. Bağırsak aslında sağlıklı bir emilim ve sağlıklı bir atılım organıdır. Sağlıklı bir emilim ve sağlıklı bir atılım vücudun yaşam kalitesini belirler. Bağırsaklarımızın ve bağırsak floramızın sağlıklı olması, bedenimizin de sağlıklı olması demektir.
Refleks Terapinin Bağırsaklar Üzerinde Nasıl Bir Etkisi Vardır?
Refleks Terapi yüzden, ayaktan ve elden özel manevralar içeren elle yapılan uygulamalardır. Refleks terapinin içerisinde yer alan çeşitli teknikler ile bağırsak çalışmaları da yapılmaktadır. Bağırsakla alakalı bölgelerin uyarılmasıyla, bağırsak fonksiyonları dengelenir.
Gamze Şenbursa