Bilim
Astronomlar, Manyetik Canavarın Atasını Buldu.
NOIRLab astronomunu içeren bir araştırma ekibi, süpernova patlamasının ardından devasa bir yıldızın kompakt kalıntısı olan nötron yıldızlarını, evrendeki en yoğun madde olarak tanımlar. Magnetar adı verilen bazı nötron yıldızları, aynı zamanda herhangi bir nesnenin en güçlü manyetik alan rekorunu da elinde bulundururlar. Ancak, yalnızca 15 kilometre çapa sahip olan magnetarların nasıl oluştuğu ve böylesine muazzam manyetik alanları nasıl ürettiği hala bir sırdır.
NSF NOIRLab'dan André-Nicolas Chené dahil bir astronom ekibi tarafından yapılan yeni gözlemler, bu manyetik enerji kaynaklarının kökeni konusunda önemli bir ışık tutabilir. Kanada-Fransa-Hawai‘i Teleskobu (CFHT) da dahil olmak üzere dünya çapında çeşitli teleskopları kullanan araştırmacılar, bir magnetar öncüsü olabilecek büyük bir manyetik helyum yıldızı (Wolf-Rayet yıldızının sıradışı bir varyantı) adlı yeni bir astronomik nesneyi tanımladılar.
Chené, "Bir dev helyum yıldızında ilk kez güçlü bir manyetik alan keşfedildi," dedi. "Çalışmamız, bu helyum yıldızının yaşamını bir magnetar olarak tamamlayacağını öne sürüyor."
Astronomlar tarafından bir yüzyıldan uzun bir süredir gözlemlenen HD 45166 adlı bu yıldızın gerçek doğası hakkında çok az şey biliniyordu. Güneş'imizden biraz daha ağır, helyum bakımından zengin ve bir ikili sistem parçası olan bu yıldızın ötesindeki gerçek doğası hakkında çok az şey biliniyordu.
Tomer Shenar, Amsterdam Üniversitesi'nden bir astronom ve Science dergisinde yayımlanan bir çalışmanın baş yazarı olan Shenar, benzer helyum zengini yıldızları daha önce incelediği için HD 45166'nın sıradışı özelliklerine ilgi duydu. Yıldızın bazı Wolf-Rayet yıldızlarının özelliklerini taşıdığını, ancak benzersiz bir spektral imzaya sahip olduğunu belirtti. Bu karmaşık özelliklerin manyetik alanlarla açıklanabileceğini düşündü. "Literatürü okurken bir 'Eureka anı' yaşadığımı hatırlıyorum: 'Ya yıldız manyetikse?' dedim."
Shenar, Chené ve işbirlikçileri, bu hipotezi test etmek üzere bu yıldız sisteminin yeni spektroskopik gözlemlerini CFHT ile gerçekleştirmeye karar verdiler. Bu gözlemler, bu yıldızın olağanüstü güçlü bir manyetik alana sahip olduğunu ortaya koydu; yaklaşık 43,000 gauss [2], bir dev yıldızda bulunan en güçlü manyetik alan olarak kaydedildi. Ayrıca yıldızın ikili yıldız arkadaşıyla etkileşimlerini de inceleyerek, takım yıldızın kütlesi ve yaşı hakkında kesin tahminlerde bulunmayı başardı.
Araştırmacılar, diğer helyum yıldızlarının genellikle kırmızı üstdevden evrimleştiği bir süreç yerine, bu özel yıldızın muhtemelen iki ara kütleden yıldızın birleşmesiyle oluştuğunu düşünmektedir.
Chené, "Bu çok özel bir senaryo ve kaç tane magnetar'ın benzer sistemlerden geldiği ve kaçının farklı türden sistemlerden geldiği sorusunu gündeme getiriyor," dedi.
3000 ışık yılı uzaklıktaki Monoceros takımyıldızında (Tekboynuz) bulunan HD 45166, birkaç milyon yıl içinde oldukça parlak ama özellikle enerjik olmayan bir süpernova patlamasıyla patlayacak. Bu patlamada çekirdeği daralacak, yıldızın zaten ürkütücü manyetik alan çizgilerini hapsedecek ve yoğunlaştıracak. Sonuç, evrendeki en güçlü manyetik alan tipi olan yaklaşık 100 trilyon gauss'luk bir manyetik alanı olan bir nötron yıldızı olacak.
Chené, "En muhtemel magnetar adaylarının en ağır yıldızlardan geldiğini düşündük," dedi. "Bu araştırma bize, koşullar uygunsa çok daha az kütleli yıldızların da hala bir magnetara dönüşebileceğini gösteriyor."
Kaynak: eurekalert.org