Bilim
AŞKIN KİMYASI: DOPAMİN
CU Boulder’da davranışsal sinir bilimi doçenti olan kıdemli yazar Zoe Donaldson bulduğumuz şeyin, esasen, neden bazı insanlarla birlikte olmayı diğerlerinden daha fazla istediğimizi açıklamamıza yardımcı olan arzunun biyolojik bir imzası olabileceğini ifade ediyor. Current Biology dergisinde 12 Ocak’ta yayınlanan araştırma, tek eşli çift bağları oluşturan memelilerin yüzde 3 ila yüzde 5’i arasında yer alma özelliğine sahip kır tarla farelerinde gerçekleştirilmiştir.
İnsanlar gibi, bu tüylü, geniş gözlü kemirgenler de uzun vadede çiftleşme, aynı evi paylaşma, yavruları birlikte büyütme ve partnerlerini kaybettiklerinde acıya benzer bir deneyim yaşama eğilimindedir. Donaldson bunları inceleyerek, yakın ilişkileri mümkün kılmak için insan beyninin içinde neler olup bittiğine ve bu bağlar koptuğunda, nörokimyasal açıdan konuşursak, bunun üstesinden nasıl geldiğimize dair yeni bir anlayış kazanmayı amaçlıyor.
Yeni çalışma her iki soruyu da ele alıyor ve ilk kez nörotransmitter dopaminin aşkı canlı tutmada kritik bir rol oynadığını gösteriyor. Donaldson, “İnsanlar olarak tüm sosyal dünyamız, ister romantik partneriniz ister yakın arkadaşlarınız olsun, temel olarak farklı insanlarla etkileşime girme konusundaki seçici arzunun farklı dereceleriyle tanımlanır” diyor.
Aşk Beyni Nasıl Harekete Geçirir?
Araştırma için Donaldson ve meslektaşları, bir tarla faresinin ortağına ulaşmaya çalıştığı sırada beyinde neler olduğunu gerçek zamanlı olarak ölçmek için en son teknolojiye sahip nörogörüntüleme teknolojisini kullandı. Bir senaryoda, tarla faresi partnerinin bulunduğu odanın kapısını açmak için bir kola basmak zorunda kaldı. Bir diğerinde ise yeniden bir araya gelmek için çitin üzerinden tırmanmak zorunda kaldı.
Bu arada, küçük bir fiber optik sensör, hayvanın, insanları su ve yiyecekten uyuşturuculara kadar ödüllendirici şeyler aramaya motive etmekten sorumlu beyin bölgesi olan accumbens çekirdeğindeki aktiviteyi milisaniye milisaniye takip etti. (İnsan nörogörüntüleme çalışmaları partnerimizin elini tuttuğumuzda nukleus accumbens’in aydınlandığını göstermiştir).
Donaldson’ın laboratuvarında yüksek lisans öğrencisi olarak araştırma üzerinde çalışan ilk yazar Anne Pierce, sensörün bir dopamin patlaması tespit ettiği her seferde “parlayan çubuk gibi yandığını” açıkladı. Tarla fareleri hayat arkadaşlarını görmek için kolu ittiklerinde veya duvarın üzerinden tırmandıklarında, fiberin “bir çılgınlık gibi aydınlandığını” söyledi. Ve parti, birbirlerine sarılarak ve koklayarak devam etti. Bunun aksine, kapının veya duvarın diğer tarafında rastgele bir tarla faresi olduğunda parlak çubuk söner.
Pierce’e göre bu durum partnerimizi arama görevinde dopaminin bizim için motive edici olduğunu gösteriyor. Bir yabancıyla olduğumuzda bu kadar dopamine salgılamıyoruz. Beyin haliyle kendini daha fazla ödüllendirecek partneri seçmeye yöneliyor. Yabancılar yerine kendi partnerimizle olduğumuzda ödül sistemimizde daha fazla dopamine dolaşıyor ve reseptörlere bağlanıp mutlu olmamızı sağlıyor.
Kalbi Kırılanlara Umut