Bilim
Akıl kuramı testinde kadınlar erkeklerden daha iyi performans gösteriyor
Araştırmacılar, "zihin teorisini " ("bilişsel empati" olarak da bilinir) ölçen, yaygın olarak kullanılan "Zihni Gözlerden Okuma" Testinde kadınların ortalama olarak erkeklerden daha yüksek puan aldıklarını buldular. Bu bulgu her yaşta ve çoğu ülkede gözlendi.
İnsan sosyal etkileşiminin ve iletişiminin temel bir parçası, kendimizi diğer insanların yerine koymayı, başka bir kişinin düşüncelerini ve duygularını hayal etmeyi içerir. Bu, "zihin kuramı" veya "bilişsel empati" olarak bilinir.
Onlarca yıldır araştırmacılar, bebeklikten yaşlılığa kadar zihin kuramının gelişimini incelediler. Zihin teorisini incelemek için en yaygın kullanılan testlerden biri, katılımcılardan fotoğraftaki kişinin ne olduğunu en iyi tanımlayan kelimeyi seçmelerini isteyen "Gözlerden Zihni Okumak" Testidir (veya kısaca Gözler Testi).
Gözler Testi ilk olarak 1997'de Profesör Sir Simon Baron-Cohen ve Cambridge'deki araştırma ekibi tarafından geliştirildi ve 2001'de revize edildi ve köklü bir zihin kuramı değerlendirmesi haline geldi. ABD'de Ulusal Ruh Sağlığı Enstitüsü tarafından "Ruh Hallerini Anlamak" konusundaki bireysel farklılıkları ölçmek için önerilen iki testten biri olarak listelenmiştir.
On yıllar boyunca birçok bağımsız araştırma çalışması, kadınların zihin kuramı testlerinde ortalama olarak erkeklerden daha yüksek puan aldığını bulmuştur. Bununla birlikte, bu çalışmaların çoğu, coğrafya, kültür ve/veya yaş açısından çok fazla çeşitlilik olmaksızın, nispeten küçük örneklemlerle sınırlıydı.
Bu eksiklikleri gidermek için Cambridge Üniversitesi liderliğindeki ve Bar-Ilan, Harvard, Washington ve Haifa Üniversiteleri ile IMT Lucca'daki işbirlikçilerle birlikte çok disiplinli araştırmacılardan oluşan bir ekip, 305.726 katılımcının verilerini analiz etmek için farklı çevrimiçi platformlardan büyük örnekleri birleştirdi. 57 ülkede.
Sonuçlar, 57 ülkede, kadınların Gözler Testinde ortalama olarak erkeklerden (36 ülkede) önemli ölçüde daha yüksek veya erkeklere benzer (21 ülkede) puanlar aldığını gösterdi. Daha da önemlisi, Gözler Testinde erkeklerin ortalama olarak kadınlardan önemli ölçüde daha yüksek puan aldığı hiçbir ülke yoktu. Ortalama cinsiyet farkı, 16 ila 70 yaş arasındaki yaşam süresi boyunca görüldü. Ekip ayrıca bu ortalama cinsiyet farkını üç bağımsız veri setinde ve sekiz dili kapsayan Eyes Test'in İngilizce olmayan sürümlerinde doğruladı.
Araştırmanın önde gelen bilim adamı, Bar-Ilan'da Zuckerman Bursu ve Cambridge'de Fahri Araştırma Görevlisi olan Dr. erkeklerden ortalama olarak daha empatik - dünya çapında çok çeşitli ülkelerde var. Bunu ancak çok büyük veri kümeleri kullanarak güvenle söyleyebiliriz."
Bu çalışma bu ortalama cinsiyet farkının nedenini ayırt edemese de, yazarlar bunun hem biyolojik hem de sosyal faktörlerin sonucu olabileceğini önceki araştırmalara dayanarak tartışıyorlar.
Cambridge Üniversitesi'ndeki Otizm Araştırma Merkezi Direktörü ve çalışmanın kıdemli yazarı Profesör Sir Simon Baron-Cohen, "Ortalama cinsiyet farklılıkları üzerine yapılan çalışmalar, bir bireyin zihni veya yetenekleri hakkında hiçbir şey söylemez, çünkü bir birey tipik veya tipik olabilir. Cinsiyetleri için atipik. Gözler Testi, birçok kişinin çeşitli nedenlerle yüz ifadelerini okumakta zorlandığını ortaya koyuyor. Arayanlar için destek sağlanmalıdır."dedi.
Araştırmacılar ayrıca, cinsiyete ek olarak, "D-skorlarının" (bir kişinin sistemleştirme dürtüsü ile empati kurma dürtüsü arasındaki fark) Gözler Testi puanlarının önemli bir negatif yordayıcısı olduğunu gösterdiler. Bu, Greenberg tarafından 2018'de 650.000'den fazla katılımcıyla yürütülen ve yine PNAS'ta yayınlanan ve D-puanlarının otistik özelliklerdeki varyansın cinsiyete veya aslında diğer herhangi bir demografik değişkene göre 19 kat daha fazla açıklandığını bulan daha önceki bir araştırmaya ekleniyor. Bu nedenle, D-skorları, insan bilişinin yönlerinde cinsiyetten daha önemli bir rol oynuyor gibi görünmektedir.
Makale:doi.org
Test:yourbraintype.com