Bilim
AĞRIYA KARŞI İNSAN KÖK HÜCRELERİYLE UYGULANAN İLK TEDAVİ
Sydney Üniversitesi’nden araştırmacılar bir tedavide insan kök hücrelerini farelerde herhangi bir yan etki yapmadan uzun süreli rahatlama sağlayacak ağrı kesici nöronlar yapmak için kullandılar. Sıradaki adım sıçanlar ve domuzlarda kapsamlı güvenlik deneyleri yapıp daha sonra da önümüzdeki beş yıl içerisinde kronik ağrı şikâyeti olan insan hastalara geçmek.
Araştırmacılar insanlardaki deneyler başarılı olursa; bunun hastalar için opioid olmayan, bağımlılık yaratmayan bir tedavi geliştirme çabasında devrim yaratacağını söylediler. School of Life and Environmental Sciences’da doçent olan Greg Neely, Ph.D. “Çoktan insanlarda denemeye doğru ilerliyoruz. Sinir hasarı yıkıcı bir nöropatik ağrıya yol açabiliyor ve hastaların büyük çoğunluğu için etkili bir tedavi yok. Bu müthiş bulgu; hastaların bazılarına kendi hücrelerinden, ağrının altında yatan sebebi geriye çevirebilecek ağrı kesici transplantlar yapabileceğimiz anlamına geliyor” dedi.
Çalışma yakın zamanda Pain’de yayınlandı, ekip ağrı kesici hücreleri üretmek için kemik iliğinden elde edilen insan indüklenmiş pluripotent hücrelerini (iPSC) kullandı. Daha sonra bunları ciddi derecede nöropatik ağrısı olan farelerin omurgasına yerleştirdiler. Lesli Caron; “Şaşırtıcı şekilde kök hücre nöronlar bir yan etkiye sebep olmadan uzun süreli ağrı kesici özellik sağladılar. Bu transplant terapinin nöropatik ağrı için etkili ve uzun süreli bir tedavi olabileceği anlamına geliyor. Bu gerçekten heyecan verici” açıklamasında bulundu.
Makalenin baş yazarı olan Ph.D. öğrencisi John Manion, “Ağrı kesici nöronlarımızı nereye yerleştireceğimizi seçebileceğimiz için vücutta sadece ağrılı olan bölgeleri hedefleyebiliriz. Bu da yöntemimizin daha az yan etkiye sahip olabileceğini gösteriyor” dedi.
Kullanılan kök hücreler yetişkin kan örneklerinden elde edilmişlerdi.
Kaynaklar:
- https://www.eurekalert.org/pub_releases/2020-01/uos-ftf012320.php
- https://stemcellsportal.com/news/first-treatment-pain-using-human-stem-cells-success