Kimya
TEMİZLİK KİMYASALLARI KARIŞTIRILMAZ!
Bu vakalar geçen yıla kıyasla 2020’nin ilk üç ayında yüzde 20 oranında arttı. Dezenfektan ve temizlik maddelerine maruz kalmakla ilgili 45,550 arama yapıldı ve bunların neredeyse üçte ikisi çamaşır suyunu, diğerlerinin çoğuysa alkol içermeyen dezenfektanları ve el antiseptiklerini içeriyordu. Genellikle yaşanan sorunların çoğu, insanların farkında olmadan ya da yanlışlıkla farklı temizlik maddelerini birbirine karıştırmasının sonucunda meydana geldi.
Covid-19 endişesi nedeniyle etrafımızdaki her şeyi temizlemek ve dezenfekte etmek şu anda herkesin fazlaca çaba gösterdiği bir mesele. Ama bunu doğru bir şekilde yapmak ve temizlik maddelerini doğru bir şekilde kullanmak da şimdi daha önce hiç olmadığı kadar önem taşıyor.
Piyasada birçok temizlik ürünü bulunuyor. Her ne kadar bunların çoğu kendi başına aşındırıcı ve toksik olsa da doğru bir şekilde ve ayrı ayrı kullanıldıklarında hepsi de etkili sonuçlar veriyor. Ancak bunları karıştırmak (yetkililer son zamanlarda insanları koronavirüsten korunmak adına bunu yapmamaları yönünde uyarıyor), ürünlerin o kadar da etkili olmamasına neden oluyor ve hatta trajik sonuçlara bile yol açabiliyor.
Zehirli Dumanların Ortaya Çıkmasına Neden Oluyor
Yakın zaman önce yaşanan bazı örneklerde, temizlik maddelerinin karıştırılması sonucunda ortaya çıkan zehirli dumanlar insanların hastanelik olmasına ve de ölümlerin yaşanmasına sebep oldu. Bu örneklerinden birinde, daha önceden içine kuvvetli bir asidik temizlik maddesinin döküldüğünü bilmediği kuvvetli bir çamaşır suyu solüsyonuyla yerleri paspaslayan ABD’deki bir restoranın müdürü hayatını kaybetti çünkü bu karışım kapalı alanda öldürücü miktarlarda olan klor üretti. Bir diğer olaydaysa, yine ABD’de marketten aldığı ürünleri çamaşır suyu ve sirke karışımıyla temizleyen bir kadın solunum zorluğu nedeniyle hastaneye kaldırıldı. Bu karışımın da klor üretilmesine neden olduğu düşünülen bu vakadaysa, söz konusu kadın iyileşmeyi başardı.
Imperial College London’dan Olga Kuzmina, temizlik maddelerinin birbiriyle olan uyumsuzluğunun ilk belirtilerinin ıslığa benzer tarzda bir ses, buhar, ısınma ve kabarcıklar olduğunu söylüyor. Kuzmina’ya göre, eğer karışımın miktarı azsa buna hemen bol miktarda su katılmalı. Bu sırada eğer mümkünse bulunulan mekanın daha çok havalandırıldığından emin olunmalı ya da buharı solumamak için orası terk edilmeli. Tepkimenin görünür işaretleri yok olana kadar beklendikten sonra kalan sıvı eldiven kullanarak boşaltılmalı. Eğer tepkime devam ediyorsa daha fazla su eklenmeli ama ona başka kimyasallar katarak nötralize etmeye çalışılmamalı. Ancak tepkimenin gerçekleştiği temizlik maddelerinin miktarı büyükse o zaman uzmanlar en temel önerinin o alanı boşaltmak ve eğer güvenliyse pencereleri açıp acil servisi aramak olduğunu söylüyor.
Kaynaklar: Chemistry World /www.bilimoloji.com