Kimya
Suriye’de Kullanılan Sarin Gazı Hakkında Ne Bilmeliyiz?
Sarin Nedir?
Bir organofosfat türevi olan GB olarak da bilinen Sarin, berrak, renksiz, tatsızdır ve saf halinde hiçbir koku içermez. Hastalık Kontrol ve Koruma Merkezleri (CDC) tarafından "sinir ajanı olarak sınıflandırılan insan yapımı bir kimyasal savaş ajanı" olarak tanımlanmaktadır. CDC'ye göre, genellikle bir sıvıdır, ancak bir gaz haline gelebilir ve çevreye yayılabilir.
Sarin Gazına Maruz Kalmanın Belirtileri Nelerdir?
Sarin kokusuz ve tatsız olduğu için insanların ne zaman maruz kaldıklarını bilmeleri zor. CDC'ye göre, belirtiler; akıcı bir burun, göz ağrısı, ağız sulanması, aşırı terleme, hızlı nefes alma, öksürük, artmış idrara çıkma ve bulantı içerebilir. Aşırı maruz kalma; bilinç kaybı, felç, kasılmalara ve solunum yetmezliğine neden olabilir ve bunların hepsi ölümle sonuçlanabilir. Pralidoksim ve Atropin, Sarin için panzehir olarak işlev görür. Ancak Dr. Tennari Salı günkü saldırı sonrasında hastanenin yüksek maliyeti ve elde etmenin zor olması nedeniyle sınırlı miktarda Pralidoxime dozunu güvence altına alabildiğini söyledi. Çok daha ucuz olan Atropin, ılımlı Sarin zehirlenmelerine karşı koymak için kullanılabilir.
Sarin İlk Olarak Ne Zaman Üretildi?
Sarin, sinir ajanları tabun ve soman ile birlikte ilk olarak 1930'lu yılların sonlarında Alman kimyager Gerhard Schrader ve ekibi tarafından üretildi. Adı, onu yaratan dört bilim adamının kısaltması: Gerhard Schrader, Otto Ambros, Gerhard Ritter ve Hans-Jürgen von der Linde.
Grup, bir haşere kontrol projesi üzerinde çalışırken gerçekten de potansiyel maddeyi kazayla yarattı. Schrader etkin bir şekilde körleşti ve asistanları gibi kas koordinasyonunun çoğunu kaybetti. Adolf Hitler'in İkinci Dünya Savaşı sırasında müttefik kuvvetlere karşı bir silah olarak Sarin kullanmaya ilgi duyduğu söylendi, ancak Amerikan Kimya Topluluğu'na göre bu hiç olmadı.
Sarin Daha Önce Kimyasal Silah Olarak Kullanıldı Mı?
Evet. 2013 yılında BM kimyasal silah denetçilerinden oluşan bir ekip, Suriye'nin Şam dolaylarında bir banliyö olan Ghouta'daki 1.400'ü aşkın erkek, kadın ve çocuk öldüren bir saldırıda, Sarin’in kullanıldığını doğruladı. Suriye hükümeti, son olayda olduğu gibi saldırıdan da sorumlu değil. 2013 saldırısı, Saddam Hüseyin'in liderliğindeki Irak güçlerinin gaz kullanarak binlerce sivilin canına mal olan 1988 Halabja katliamından bu yana, küresel savaşta kimyasal maddelerin en ölümcül şekilde kullanmasıydı. (TIME’a göre)
Sarin ayrıca 1995 Tokyo metro saldırısında Shoko Asahara'nın kültü tarafından kullanıldı ve bu saldırıda 12 kişi öldü ve binlerce kişi hastalığa yakalandı. Kült üyeleri, acele etmeden önce, şemsiyelerin uçlarını metro arabasında, sıvı Sarin ile dolu plastik torbaları delmek için kullandılar. Şoför dostlarını da bu arabada zehirli gazla hapsetmişlerdi.
http://time.com/4728846/sarin-nerve-gas-syria/