Kimya
Sihirli Kimya…
Sol beyni ile dünyayı algılayan bir insanın atomların içine çekilip sonsuz boşlukta yerini araması doğaldır. İşte sihir tam oradadır. Sihir; reaksiyon mekanizmalarında, enerji seviyelerinde zıplamakta, polimer zincirine takılmakta, benzen halkalarında dolaşmakta, entropi hesabında kaybolmaktadır.
Elbette bu dünyayı sevdirecek ortamın olması ve size bu dünyayı severek anlatacak insanların olması gerekiyor. Üniversite sınavları zamanı hatırlanır ve canlanır anılar. Genç nesle temel bilimleri sevdirmenin tam da sırası.
Kimyanın sihirli dünyasına davet edelim onları.
Kimyasal madde denilince ürken bir nesildense neyi, nasıl, nerede ve ne şekilde kullanabildiğini bilen bir nesil olsun. Kimyanın zararlı, zehirli ve hastalık yapanını değil sağlıklı, doğayla uyumlu, faydalı ve iyileştirici olduğunu bilsin. Kimyasız olmanın kimyamızı bozacağını bilsin. Kansere, çevre sorunlarına çözüm üretmek, inovatif malzeme tasarlamak, sağlıklı gıda üretebilmek, meslek hastalıklarını tanımlayabilmek için kimya bilmeden yapmayacağını bilsin. Kimyanın simyadan türediğini öğrensin ama değerli malzemeler üretmek için evrildiğini ve hep insanlık yararına hizmet edeceğini bilsin.
Kimya bilmenin madde bağımlılığı, adli suçlar, gıda terörü, kimyasal silahla mücadele için gerekli olduğunu anlasın.Mesela "kimya ile kim şan şöhretkazanmış?" diyenlere, Türkiye'de ilaç sanayisinin kurucularından olan Nejat Eczacıbaşı'nın kimyager olduğunu söylesin.
2015 Nobel Kimya Ödülünü alan Aziz Sancar ile gurur duysun.
"Dünya’nın En Genç Profesörü" unvanını alan Oktay Sinanoğlu'nu bilsin.Kanser konusunda önemli çalışmaları olan Engin Umut Akkaya'dan bahsetsin.Hem kim bilir aniden bir filmde soğuk füzyon çalışan sarışın bir kimyager oluverir (Saint, 1997) ya da CSI dizisinde cinayet delillerini analiz eden yakışıklı bir kimyager.
Hayal bu ya, roket yakıtı üretmeyi deneyen genç bir mucit olunabilir (October Sky, 1999) pekâlâ.
Genç nesle kimyayı özendirmenin yolları denenmeli, temel bilim olmadan bilim olmaz...
Kaynaklar
Kimya Güzeldir, Ömer Kuleli-Osman Gürel, 2014.http://kimya.uzerine.com/index.jsp?objid=2494https://books.google.com.tr/s?id=UefQCwAAQBAJ&pg=PA239&lpg=PA239&dq=the+saint+1997+dr+emma+russell+chemist&source=
bl&ots=O_mRaUN9Iw&sig=qrGP-DlpxBy0sJwgNWkZ7qRuvdQ&hl=tr&sa=X&ved=2ahUKEwjytd22sovcAhVJaVAKHczOCi8Q6AEwEnoECAUQAQ#v=onepage&q=
the%20saint%201997%20dr%20emma%20russell%20chemist&f=false
Nejla KILIÇ ARSLANER