Kimya
Kimyagerlerden En Parlak Floresan Malzemeleri
İlerleme, var olan ve bilinen en parlak malzemeleri oluşturan floresan katıların geliştirilmesinde uzun süredir devam eden bir engelin üstesinden gelmiş oldu.
Indiana Üniversitesi’nden kimyager ve araştırmanın yönetici yazarı olan Amar Flood; “Bu malzemeler parlak floresans gerektiren veya güneş enerjisi hasadı, biyo-görüntüleme ve lazerler gibi optik özellikleri tasarlama çağrıları gerektiren herhangi bir teknolojide potansiyel uygulamalara sahip” diyor. Çalışmada ikinci yönetici yazar ise Kopenhag Üniversitesi’nden Bo Laursen.
Flood şöyle diyor; “Bunların ötesinde, güneş pillerindeki güneş spektrumunun daha fazlasını yakalamak için ışığı dönüştüren malzemeler, bilgi depolama ve fotokromik cam için kullanılan ışıkla değiştirilebilir malzemeler ve 3-D ekran teknolojisinde kullanılabilen dairesel polarize lüminesans elde edilebilir”. Şu anda 100.000’den fazla farklı floresan boya mevcut olsa da, bunların neredeyse hiçbiri katı optik malzemeler oluşturmak için tahmin edilebilir yollarla karıştırılamaz ve eşleştirilemez. Boyalar birbirine yakın istiflendiğinde sergilediği davranışlardan dolayı katı bir hale girdiklerinde “söndürme” eğilimi gösterirler, floresanslarının yoğunluğu azaldığı için parlaklıkları daha az olur.
Bu sorunun üstesinden gelmek için Flood ve meslektaşları renkli bir boyayı renksiz bir siyano-yıldız çözeltisi ile karıştırdılar. Yıldız şekilli bir makrohalka molekülü, karışım katılaşırken floresan moleküllerinin etkileşime girmesini önleyerek optik özelliklerini sağlam tuttu. Karışım katılaştıkça kristallere dönüştüğü, kuru tozlar şeklinde çöktüğü ve son olarak ince bir filme dönüştüğü veya doğrudan polimerlere katıldığı SMILES yapısı meydana geldi. Siyano-yıldız makrohalkaları kafes benzeri bir dama tahtası oluşturduğundan, araştırmacılar kafese bir boya ekleyebilir ve daha fazla ayarlama yapmadan yapının rengini ve görünümünü almasını sağlayabilir. Daha sonra araştırmacılar, bu yeni tekniği kullanılarak oluşturulan floresan malzemelerin özelliklerini araştırmayı planlayarak; çeşitli boya uygulamalarında malzemelerin tam potansiyelini gerçekleştirmek için gelecekte boya üreticileri ile çalışmalarını sağladılar.
Kaynaklar: Chemists create the brightest-ever fluorescent materials / Phys.org / Bilim.org