Kimya
KENDİN YAP: ÇEVREYE ZARAR VERMEYEN, DOĞAL TEMİZLİK ÜRÜNLERİ
DOĞAL SABUN
Doğal temizlik ürünleri listemize, günlük yaşamımızın en temel temizlik malzemelerinden biri olan sabunla başlamak istiyoruz. Pek çok farklı sabun yapma tarifi olsa da biz en kolaylarına yer vermeyi tercih ettik.
İki Malzemeli Kolay Sabun
Temizlik ürünleri satan mağazalardan alabileceğiniz şeffaf gliserin bar ile 5-6 damla zeytinyağı sabun yapmanız için yeterli olacaktır. Ayrıca bu iki malzemeye lavanta yağı, limon yağı ya da defne yağı gibi kokusunu sevdiğiniz bir başka yağdan da 5-6 damla ilave ederek farklı sabunlar elde edebilirsiniz.
Gliserin barı bir cam kaseye koyun. İçinde su kaynattığınız bir tencerenin üzerine bu cam kaseyi yerleştirin. Benmari usulü erittiğiniz gliserin barın içine yağları ekleyip bir tahta kaşıkla iyice karıştırın. Karışımı sabun kalıplarına dökün ve 1-2 gün kalıp içinde kurutun. Ardından kalıptan çıkardığınız sabunu 1 ay kadar tamamen kuruyana kadar bekletin.
Küllü-Zeytinyağlı Sabun
Zeytinyağlı sabun yapmak için beyaz kül olarak da isimlendirilen odun külüne, 30-40 ml suya, 120 ml zeytinyağına ve 1 tatlı kaşığı kadar kaya tuzuna ihtiyacınız var. Bu malzemelerin dışında tahta kaşık, 2 adet tencere, eldiven ve kalıplar gerekiyor. Ayrıca sabun yaparken gözlerinizi koruyacak bir gözlük kullanmalı ve mümkün olduğunca hava alan bir alan seçmelisiniz.
Bir tencerede odun külünü ve suyu ısıtın. Karışımı kaynamadan önce ocaktan alın. Soğumaya bıraktığınız karışımın kül miktarını ayarlamak için bir yumurta kullanabilirsiniz. Yumurta dibe çöküyorsa, yumurtanın yarısı karışımın içinde yarısı dışında kalacak duruma gelinceye kadar kül ilave edin. Aksi durumda karışıma su ekleyin.
Bir başka tencerede zeytinyağını 40°C’ye gelinceye kadar ısıtın. Zeytinyağı ılımaya başladığında üzerine küllü suyu ekleyin. Karışımı kısık ateşte, tahta kaşıkla karıştırarak ısıtmaya başlayın. Bu esnada üzerine kaya tuzunu ilave edin. Karışım muhallebi kıvamına geldiğinde sıvı haldeki sabunu kalıplara aktarın. Kıpırdatmadan 1-2 gün beklettiğiniz sabun katılaşmaya başlayacak. Son olarak, sabunun tamamen kuruması için 1-2 ay kadar kuru ve temiz bir yerde muhafaza edin.
DOĞAL ÇAMAŞIR MAKİNESİ DETERJANI
I. Alternatif
1 litre suyu kaynatın. İçine 1 su bardağı zeytinyağlı sabun tozu, 1 su bardağı çamaşır sodası ve yarım su bardağı boraks ekleyin. Hazırladığınız deterjandan 1 yıkama için 1 kahve fincanı kullanabilirsiniz.
II. Alternatif
Yarım su bardağı karbonatı, bir su bardağı boraks ve bir su bardağı çamaşır sodasıyla karıştırın. Karışıma bir su bardağı rendelenmiş sabun ekleyin. Karışıma sıcak su ilave ederek malzemelerin erimesini sağlayın. Hazırladığınız deterjanı standart ölçekte kullanabilirsiniz.
Bu iki alternatif tarifte de çamaşır makinenizin yumuşatıcı bölmesine birkaç damla elma sirkesi ile kokusunu sevdiğiniz bir esans yağdan birkaç damla ekleyebilirsiniz.
DOĞAL BULAŞIK MAKİNESİ DETERJANI
I. Alternatif
Bulaşık makinesi deterjanı hazırlamak için temel malzemeler; 1 su bardağı çamaşır sodası, 1 su bardağı karbonat, 1 su bardağı boraks, yarım su bardağı limon tuzu ve yarım su bardağı kaya tuzu. Dilerseniz deterjanın içine 20-30 damla limon ya da portakal yağı ekleyebilirsiniz.
Kaya tuzu ile yağı karıştırın. Limon tuzunu, karbonatı ve boraksı karıştırın. Karışıma çamaşır sodasını ekleyin. Hazırladığınız deterjanı 1-2 saat kadar gazların uçması için havalandırın. Bulaşık makinenizi, deterjan gözüne 1-2 yemek kaşığı deterjan koyarak kullanabilirsiniz. Ayrıca daha iyi sonuç almak için bulaşık makinenizin parlatıcı bölümüne elma sirkesi koyabilirsiniz.
Not: Yüksek dozda boraks kullanımı çeşitli sağlık sorunlarına sebep olabilir. Tarifte kullanılan miktar düşük olsa da boraks kullanıp kullanmamak tercihinize bağlıdır.
II. Alternatif
Yarım çay bardağı deniz tuzu ile 2 yemek kaşığı limon tuzunu rondodan geçirin. Üzerine 1 bardak boraks ve güzel koku vermesi için yarım çay bardağı limon, mandalina ya da portakal suyu ekleyin. Karışımı deterjan bölümünü dolduracak şekilde koyabilirsiniz. Parlatıcı bölümünü ise, elma sirkesiyle doldurabilirsiniz.
DOĞAL LAVABO AÇICI
Yarım bardak karbonatı, ardından yarım bardak sirkeyi kapalı olan lavabonuza dökün. 10-15 dakika bekledikten sonra üzerine 1 litre sıcak su boşaltın.
ÇOK AMAÇLI YÜZEY TEMİZLEYİCİ
Yarım litre beyaz sirkenin içine 5-6 adet portakal kabuğunu ya da 7-8 adet limon kabuğunu koyun ve 2 hafta kadar bekletin. Ardından içine yarım litre su ilave edin.
Portakal ya da limon kabuğu yerine sirke ve su karışımına çeyrekten biraz daha az çay bardağı portakal, limon ya da çay ağacı yağı ekleyebilirsiniz. Bu karışımla yerleri, tezgahları, camları ve lavaboları temizleyebilirsiniz.
Çok amaçlı yüzey temizleyici yapmak için bir başka yöntem ise; 1 litre sıcak suya yarım çay bardağı çamaşır sodası ve yarım çay bardağı sıvı zeytinyağı sabunu ekleyerek karıştırmaktır.
DOĞAL CAM TEMİZLEYİCİ
Cam ve aynalarınızı temizlemek için yarım litre su ile yarım litre beyaz sirkeyi ve birkaç damla arapsabununu karıştırıp bir sprey şişesinin içine koyarak kullanabilirsiniz.
DOĞAL AHŞAP TEMİZLEYİCİ
Yarım litre bitkisel yağ ile yarım litre limon suyunu ya da beyaz sirkeyi karıştırarak ahşap yüzeyleri temizleyebilirsiniz. Lekeleri çıkartmak içinse, diş macunu kullanabilirsiniz.
YAĞ LEKELERİNİ ÇIKARTMAK İÇİN
Yağ lekelerini çıkartmak için 2 su bardağı suyu, 1 adet limonun suyunu, 1 yemek kaşığı karbonatı ve yarım çay kaşığı sıvı kastil sabununu bir şişede homojen hale gelinceye kadar karıştırın. Ardından yağ lekesinin üzerine uygulayın. Bir süre bekledikten sonra yüzeyi silin. Bu karışımı çizilme ihtimalinden dolayı ahşap yüzeylerde kullanmanızı önermiyoruz.
DOĞAL DİŞ MACUNU
3 yemek kaşığı karbonatı ve 3 yemek kaşığı hindistancevizi yağını homojen hale gelinceye dek karıştırın. Karışıma 15-20 damla nane, limon, karanfil ya da zencefil gibi uçucu bir yağ da ekleyebilirsiniz. Diş macununu kapaklı bir kapta muhafaza edebilirsiniz.
DOĞAL ODA SPREYİ
Yarım bardak su ile yarım bardak beyaz sirkeyi 15-20 damla dilediğiniz esans yağ ile karıştırın. Karışımı bir sprey şişesine koyun. Her kullanımdan önce şişeyi mutlaka çalkalayın.
Not: Özellikle solunmasının çok zararlı olan ve temizliklerde sıklıkla kullandığımız çamaşır suyu yerine oksijenli su kullanabilirsiniz.
Kaynak: 10layn