Bilim ve Teknoloji
Arı Beyinleri Robotlara Anlık Kararlar Vermeyi Öğretebilir!
Arı Beyinleri Robotlara Anlık Kararlar Vermeyi Öğretebilir!
“Arı gibi meşgul” tabiri kesinlikle bal arılarının beyni için geçerlidir. Böceklerin çabayı, riski ve ödülü dengelemesi, yırtıcı hayvanlardan kaçınması ve uçarken kovanlarına yiyecek sunma ihtimalinin en yüksek olduğu çiçeklerin hangisi olduğuna dair doğru değerlendirmeler yapması gerekiyor. Hız ve verimlilik bu nedenle hayatta kalmaları için kritik önem taşıyor ve bilim insanları bunun nasıl olduğunu anlamak için beyinlerine bakıyorlar. Yakın zamanda eLife dergisinde yayınlanan bir çalışma, milyonlarca yıllık evrimin bal arısı beyinlerini bu ışık hızında kararlar verecek ve riskleri azaltacak şekilde nasıl tasarladığını araştırıyor.
“Karar verme bilişin merkezinde yer alır. Bu, olası sonuçların değerlendirilmesinin sonucudur ve hayvan yaşamları kararlarla doludur," dedi Avustralya Macquarie Üniversitesi'nden yazar ve karşılaştırmalı nörobiyolog Andrew Barron bir açıklamada. “Bal arısının beyni susam tanesinden daha küçüktür. Ama yine de bizden daha hızlı ve daha doğru kararlar alabiliyor. Bir arının işini yapmak üzere programlanmış bir robotun, bir süper bilgisayarın yedeğine ihtiyacı olacaktır.”
Barron, günümüzün otonom robotlarının öncelikle uzaktan bilgi işlem desteğiyle çalıştığını, drone'ların bir tür veri merkezi ile kablosuz iletişim halinde olması gerektiğini belirtiyor. Arıların beyinlerinin nasıl çalıştığını incelemek, daha özerk bir şekilde keşfeden daha iyi robotların tasarlanmasına yardımcı olabilir.
Araştırmada ekip 20 arıyı beş farklı renkli "çiçek diskini" tanımaları için eğitti . Mavi çiçeklerde her zaman şeker şurubu bulunurken, yeşil çiçeklerde her zaman arılara acı gelen tonik suyu bulunurdu. Diğer renklerde bazen glikoz vardı. Daha sonra ekip her arıyı, çiçeklerin yalnızca damıtılmış su ile dolu olduğu derme çatma bir bahçeye götürdü. Her bir arı filme alındı ve ekip, böceklerin izlediği yolu takip ederek ve karar vermelerinin ne kadar sürdüğünü ölçerek 40 saatten fazla görüntü izledi.
İngiltere'deki Sheffield Üniversitesi'nden ortak yazar ve hesaplamalı nöroetolog HaDi MaBouDi, "Arılar bir çiçeğin yiyecek bulacağından emin olsalardı, o zaman ortalama 0,6 saniye sürerek hızlı bir şekilde üzerine konmaya karar verirlerdi" dedi. ifade. "Çiçeğin yiyecek bulamayacağından emin olsalardı, aynı hızla karar verirlerdi."
Arılar emin olmadıklarında, önemli ölçüde daha fazla zaman harcadılar (ortalama 1,4 saniye) ve bu süre, çiçeğin bir miktar yiyecek içerme olasılığını yansıtıyordu.
Daha sonra ekip, arıların karar verme sürecini kopyalamayı amaçlayan bir bilgisayar modeli oluşturdu. Yapının bir arı beyninin fiziksel düzenine benzediğini fark ettiler . Arıların beyinlerinin, minimal sinir devreleriyle karmaşık otonom kararlar verebildiğini buldular.
"Artık arıların nasıl bu kadar akıllı kararlar verdiğini biliyoruz, bilgi toplama ve örnekleme konusunda ne kadar hızlı olduklarını inceliyoruz. Arıların, uçuş hareketlerini, en iyi çiçekleri tespit etmede daha iyi olmalarını sağlamak amacıyla görsel sistemlerini geliştirmek için kullandıklarını düşünüyoruz” dedi.
Marshall aynı zamanda makinelerin özerk bir şekilde hareket etmesini sağlamak için böcek beyni algoritmalarını tersine çeviren bir şirket olan Opteran'ın kurucu ortağı oldu. Milyonlarca yıllık böcek beyni evrimi, minimum güç gerektiren bu inanılmaz derecede verimli beyinlere yol açtığından, doğanın yapay zeka endüstrisinin geleceğine ilham vereceğine inanıyor.
Kaynak: eurekalert.org