Enerji
Yeni Teknoloji Havadan Karbon-Nötr Kimyasallar Oluşturuyor
Teknoloji, bilim insanlarının karbondioksiti yakalamasını ve sürekli süreçte karbon monoksit ve sentetik doğal gaz gibi yararlı maddelere dönüştürmesini sağlayarak potansiyel olarak daha sürdürülebilir kimyasal üretim yöntemlerine yol açar.
Surrey Üniversitesi Kimya Mühendisliği Kıdemli Öğretim Üyesi Dr. Melis Duyar, “Çevredeki havadan karbondioksiti yakalamak ve doğrudan faydalı ürünlere dönüştürmek, kimya sektöründe karbon nötrlüğüne yaklaşmak için tam olarak ihtiyacımız olan şey. Bu İngiltere'nin 2050 net sıfır hedeflerine ulaşması için atılması gereken adımlar açısından pekâlâ bir kilometre taşı olabilir. Mevcut uygulamalar sürdürülebilir olmayan fosil yakıtlara dayandığından, kimyasalları nasıl ürettiğimize dair mevcut düşüncemizden uzaklaşmamız gerekiyor. Bu teknoloji ile çok daha düşük karbon ayak izine sahip kimyasallar sağlayabilir ve diğer önemli kimyasalların yapı taşları olarak fosil yakıtları karbondioksit ve yenilenebilir hidrojenle değiştirmeye bakabiliriz.” dedi.
Teknoloji, yüzeylerinde karbondioksiti yakalayan ve yakalanan karbondioksitin doğrudan kimyasallara dönüşümünü katalize eden, patent bekleyen değiştirilebilir Çift İşlevli Malzemeler (DFM'ler) kullanır. DFM'lerin "değiştirilebilir" doğası, çalışma koşullarına veya eklenen reaktanın bileşimine bağlı olarak birden fazla kimyasal üretme yeteneklerinden gelir. Bu, teknolojiyi kimyasallara olan talepteki değişikliklere ve reaktan olarak yenilenebilir hidrojenin mevcudiyetine duyarlı hale getirir.
Dr. Duyar, "Bu sonuçlar, sürekli gelişen tesisler, iç finansman planları ve işbirlikçi bir kültür ile Surrey'deki araştırma mükemmelliğinin bir kanıtıdır." şeklinde aktardı.
Surrey Üniversitesi'nde bu araştırmaya liderlik eden bir yüksek lisans öğrencisi olan Loukia-Pantzechroula Merkouri şunları ekledi: "Bu araştırma yalnızca karbon nötr yakıtların ve kimyasalların üretimine uygulanabilir bir çözüm göstermekle kalmıyor, aynı zamanda sürekli olarak mücadele etmek için yenilikçi bir yaklaşım sunuyor. Artan karbondioksit emisyonları küresel ısınmaya katkıda bulunuyor.”
Makale:pub.rsc.org