Enerji
Nükleer füzyon ilk defa laboratuvar ortamında üretildi!
İki farklı atomun birleşmesiyle ortaya yeni bir atom çıkmasına “nükleer füzyon” deniyor. Örneğin yıldızlarda, farklı türden elementler yoğun basınç etkisiyle reaksiyona girerler. Dolayısıyla yeni elementler; ısı, ışık ve radyasyon ortaya çıkıyor.
Bilim insanları, enerjiye ulaşmanın yollarından biri olarak gördükleri nükleer enerji üzerinde oldukça vakit harcıyorlar. Şimdiye kadar yapılan çalışmalarda nükleer füzyon gerçekleştiriliyordu, ama füzyonun gücü zamanla azalıyordu. Geçtiğimiz yıl bilim insanları, tarihte bir ilk olarak kendi kendine devam edebilen füzyon geliştirmişlerdi. Tek sorun ise aynı şeyi tekrar nasıl gerçekleştirebileceklerinden ve bunun sürdürülebilir olmasından emin olamamalarıydı.
Ateşleme, her bir kapsülün yapısındaki farklılıklar ve lazerlerin yoğunluğu gibi zar zor algılanabilen küçük değişikliklere karşı oldukça hassastır. Mikroskobik olarak kötü bir başlangıç noktasından başlarsanız bu durum karşınıza nihai enerji veriminde çok daha büyük bir fark olarak size yansır. Bu sebeple sürekli aynı seviyede enerji üretmek şimdilik çok zor.
Ekip şimdi, ateşlemeyi sağlamak için tam olarak neyin gerekli olduğunu ve deneyin küçük hatalara karşı nasıl daha dayanıklı hale getirilebileceğini belirlemeye çalışıyor. Bu bilgi olmadan, bu tür araştırmaların nihai hedefi olan şehirlere enerji verebilecek füzyon reaktörleri oluşturmak için süreç büyütülemez.
Makale: Lawson Criterion for Ignition Exceeded in an Inertial Fusion Experiment
https://doi.org/10.1103/PhysRevLett.129.075001