Biyoloji
Toksoplazma parazitlerinin hayatta kalmak için nöronları nasıl manipüle ettiği ortaya çıktı
Toksoplazma gondii enfeksiyonları, doğmamış çocuklarda doğuştan doğum kusurlarına, körlüğe ve nörolojik işlev bozukluğuna neden olabilir. Bağışıklığı baskılanmış yetişkinlerde körlüğe ve hatta ölüme neden olabilir. Toksoplazma gondii parazitleri genellikle konak hayvanın beyninde uykuda (bradizoitler olarak adlandırılır) bulunur ve burada ciddi hastalıklara neden olmak için yeniden etkinleşebilirler.
Toksoplazma gondii parazitlerinin, bağışıklık sistemi tarafından tespit edilmekten korunmak için konak hücreye “ihraç ettiğini” kendi moleküllerini ve proteinlerini ürettiği artık biliniyor. Toksoplazma gondii, hassas hastalarda akut evre reaktivasyonu için bir hazne görevi gören kas ve merkezi sinir sisteminde gizli bir enfeksiyon geliştiriyor. Şimdiye kadar, bu parazitlerin gizli enfeksiyon sırasında konakçı hücreleri nasıl manipüle ettiği ve bunun hayatta kalma üzerindeki etkisi hakkında çok az şey biliniyordu. Yapılan yeni çalışma Toksoplazma gondii’nin, hücrelerin bağışıklık sistemini uyarma yeteneğini kapatan proteinleri serbest bırakarak nöronların ve kas hücrelerinin içinde hareketsiz ve fark edilmeden kalabildiği keşfedildi. Bu keşif, kronik toksoplazmoz enfeksiyonlarından muzdarip hastaları tedavi etmek için yeni ilaç hedeflerinin yolunu açabilir.
Araştırmacılar, parazitin bağışıklık sinyallerini bastırmak için konakçı hücreye STAT1 transkripsiyon İnhibitörü (IST) adı verilen proteinleri ihraç ettiğini buldular. İnterferon, bağışıklık sisteminin işaret molekülüdür. Vücudun Toksoplazma gondii de dahil olmak üzere bir dizi hastalıkla enfekte olduğunu bağışıklık sistemine bildirmek için yanıp sönen bir işaret verir. İnterferon, hastalıkla mücadelede çok önemlidir. Ancak kurnaz parazit, hayatta kalabilmesinin tek yolu olduğu için, latent dönemde (mikrobun kuluçka evresi) bu sinyali kapatmaya çalışıyor. Bağışıklık sistemi enfeksiyonu vücuttan atmaya kararlıyken, parazitin aklında sadece hayatta kalmak vardır. Yani, esasen bir halat çekme gibi, moleküler bir savaş.
Makale: https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S1931312821005187