Biyoloji
Dirençli Bakteriler Antibiyotiklere Karşı Duyarlılıklarını Yeniden Kazanabilir
İsveç'teki Chalmers Teknoloji üniversitesinde yapılan yeni bir araştırma, dirençli bakterilerin, tedavinin antibakteriyel peptitlerle donatılmış bir malzemeyle birleştirilmesi durumunda antibiyotiklere karşı duyarlılığını yeniden kazanabileceğini ortaya koymuştur. Laboratuvar ortamında gerçekleştirilen çalışma, antibakteriyel özellikleri de bu kombinasyonla büyük oranda artırılan malzemeyle birlikte kullanıldığında antibiyotiklerin bakterisidal etkide 64 kat artış sağlayabildiğini göstermiştir.
Bakterisidal malzeme, proteinlerin yapı taşı görevi gören moleküller olan antibakteriyel peptitler içeren özel olarak tasarlanmış bir hidrojelden oluşmaktadır. Peptit materyalinin klinik kullanıma sunulması için araştırmacıların, materyalin eş zamanlı kullanıldığında antibiyotiklerin etkinliğini olumsuz yönde etkilemeyeceğinden emin olmaları gerekmiştir. Çalışma şaşırtıcı derecede olumlu sonuçlar vermiştir: Antibiyotikler madde ile kombinasyon halinde kullanıldığında daha etkili hale gelmiştir. Araştırmacılar ayrıca, peptit materyalinin ve antibiyotiklerin antibakteriyel etkilerinin yalnızca katkı maddesi değil, aynı zamanda birlikte kullanıldığında büyük ölçüde arttığı, belirli dirençli bakterilere karşı sinerjik bir etki keşfetmişlerdir. Bu daha önce hiç gösterilmemiştir.
Chalmers'da uygulamalı kimya alanında doktora öğrencisi ve bilimsel makalenin baş yazarı olan Annija Stepulane, ‘Hidrojel parçacıkları bakterilerle yakın temasa girdiğinde zayıfladı ve antibiyotik tedavisine karşı daha duyarlı hale geldiler. Bazı durumlarda antibiyotikler daha önce dirençli olan bakterilere karşı tekrar etkili hale gelmiştir.’ diyerek açıklama yapmıştır.
Peptit materyali, iki farklı antibiyotikle (Oksasilin ve Vankomisin) birlikte bakteri kültürlerinde test edilmiştir. Deneylere dahil edilen bakteriler, biri çeşitli antibiyotiğe (MRSA) dirençli olan iki tür stafilokoktu (S. aureus). Çalışmada gözlemlenen en güçlü etki, özellikle materyalin normalde bakterilerin dirençli olduğu bir antibiyotik olan oksasilin ile birleştirildiği MRSA ile olmuştur. Kombinasyon, antibiyotik tek başına kullanıldığında oksasilinin etkili konsantrasyonunu 64 kat düşürmüştür. Sonuç olarak oksasilin konsantrasyonu, bakterilerin ilaca dirençli olarak sınıflandırıldığı eşik değerinin altına düşmüştür. Vankomisin ile hidrojel kombinasyonu kullanıldığında da etkili konsantrasyon azaldı, ancak bu etki sinerjik olmaktan ziyade katkısal olmuştur.
Araştırmacılar şimdiye kadar antimikrobiyal peptitleri antibiyotiklerle birleştirmeyi yalnızca çözeltideki peptitlerle denemişlerdir. Bu formda peptitler oldukça hassas ve kan gibi vücut sıvılarına maruz kaldıklarında etkinliklerini kaybetmektedir. Ancak peptitler bir hidrojele bağlandığında önemli ölçüde daha kararlı hale gelir ve daha uzun süre aktif kalabilmektedir. Bu formülasyonda çok sayıda avantaj görülmüştür. Araştırmacılar daha iyi sonuçlar elde etmek için çalışmalarını sürdürmektedir.