Biyoloji
Çıplak Köstebek Farelerinin Hyaluronik Asit Genleri Uzun Yaşamın Sırrını Veriyor!
Uzun ömürleri ve yaşa bağlı hastalıklara karşı olağanüstü dirençleri ile bilinen çıplak köstebek fareleri, uzun süredir bilim camiasının dikkatini çekmektedir. Rochester araştırmacıları, gelişmiş hücresel onarım ve korumadan sorumlu spesifik bir geni farelere aktararak, yaşlanmanın sırlarını açığa çıkarmak ve insan ömrünü uzatmak için heyecan verici olasılıkların kapısını açtı.
Rochester'daki Doris Johns Cherry Biyoloji ve Tıp Profesörü Vera Gorbunova , "Çalışmamız, uzun ömürlü memeli türlerinde gelişen benzersiz uzun ömürlülük mekanizmalarının, diğer memelilerin ömrünü uzatmak için ihraç edilebileceğine dair bir ilke kanıtı sağlıyor" diyor. Gorbunova, biyoloji profesörü Andrei Seluanov ve meslektaşlarıyla birlikte Nature dergisinde yayınlanan bir çalışmada, yüksek molekül ağırlıklı hyaluronik asit (HMW-HA) üretiminden sorumlu bir geni çıplak köstebek faresinden farelere başarıyla aktardıklarını bildirdi. Bu, farelerin sağlığının iyileşmesine ve ortalama yaşam süresinin yaklaşık yüzde 4,4 oranında artmasına yol açtı.
Çıplak köstebek fareleri, kendi boyutlarındaki kemirgenler için olağanüstü uzun ömürlülüğe sahip olan fare büyüklüğündeki kemirgenlerdir; 41 yıla kadar, yani benzer büyüklükteki kemirgenlerden neredeyse on kat daha uzun yaşayabilirler. Diğer pek çok türün aksine, çıplak köstebek fareleri yaşlandıkça nörodejenerasyon, kardiyovasküler hastalıklar, artrit ve kanser gibi hastalıklara sıklıkla yakalanmazlar. Gorbunova ve Seluanov, çıplak köstebek farelerinin kendilerini yaşlanmaya ve hastalıklara karşı korumak için kullandıkları benzersiz mekanizmaları anlamak için onlarca yıl süren araştırmalar yaptılar.
Araştırmacılar daha önce HMW-HA'nın çıplak köstebek farelerinin kansere karşı alışılmadık direncinden sorumlu mekanizmalardan biri olduğunu keşfetmişti . Fareler ve insanlarla karşılaştırıldığında çıplak köstebek farelerinin vücutlarında yaklaşık on kat daha fazla HMW-HA bulunur. Araştırmacılar HMW-HA'yı çıplak köstebek faresi hücrelerinden çıkardığında hücrelerin tümör oluşturma olasılığı daha yüksekti.
Gorbunova, Seluanov ve meslektaşları HMW-HA'nın olumlu etkilerinin diğer hayvanlarda da üretilip üretilemeyeceğini görmek istediler.
Ekip, HMW-HA üreten bir proteinin yapımından sorumlu gen olan hyaluronan sentaz 2 geninin çıplak köstebek faresi versiyonunu üretmek için bir fare modelini genetik olarak değiştirdi. Tüm memeliler hyaluronan sentaz 2 genine sahipken, çıplak köstebek faresi versiyonu daha güçlü gen ekspresyonu sağlayacak şekilde geliştirilmiş gibi görünüyor.
Araştırmacılar, genin çıplak köstebek faresi versiyonuna sahip farelerin, hem spontan tümörlere hem de kimyasal kaynaklı cilt kanserine karşı daha iyi korumaya sahip olduğunu buldu. Farelerin genel sağlığı da iyileşti ve normal farelere kıyasla daha uzun yaşadılar. Genin çıplak köstebek faresi versiyonuna sahip fareler yaşlandıkça, vücutlarının farklı yerlerinde daha az iltihaplanma görüldü (iltihap yaşlanmanın bir işaretiydi) ve daha sağlıklı bir bağırsağa sahip oldular.
HMW-HA'nın tam olarak neden bu kadar yararlı etkilere sahip olduğu konusunda daha fazla araştırmaya ihtiyaç duyulurken, araştırmacılar bunun HMW-HA'nın bağışıklık sistemini doğrudan düzenleme yeteneğinden kaynaklandığına inanıyor.
Bulgular, HMW-HA'nın insanlarda yaşam süresini uzatmak ve inflamasyonla ilişkili hastalıkları azaltmak için nasıl kullanılabileceğini keşfetmek için yeni olanaklar sunuyor.
Gorbunova, "HMW-HA'nın çıplak köstebek faresinde keşfedilmesinden HMW-HA'nın farelerde sağlığı iyileştirdiğinin gösterilmesine kadar 10 yıl geçti" diyor. “Bundan sonraki hedefimiz bu faydayı insanlara aktarmak.”
Bunu iki yolla başarabileceklerine inanıyorlar: ya HMW-HA'nın bozulmasını yavaşlatarak ya da HMW-HA sentezini artırarak.
Seluanov, "Hyalüronanın bozulmasını yavaşlatan molekülleri zaten belirledik ve bunları klinik öncesi deneylerde test ediyoruz" diyor. "Bulgularımızın, uzun ömürlü bir türün uzun ömürlü adaptasyonlarının, insanın uzun ömürlülüğüne ve sağlığına fayda sağlayacak şekilde nasıl uyarlanabileceğinin ilk, ancak son örneğini sağlamayacağını umuyoruz."
Kaynak: newscientist.com