Biyoloji
Soğuğa Maruz Kalmaya Bağlı Sağlık Sorunlara Tedavi Olabilecek Bir Protein Tespit Edildi
Michigan Üniversitesi araştırmacıları, fareler üzerinde yaptıkları bir araştırma sonucunda, memelilerin soğuğu hissetmesini sağlayan GluK2 adlı bir proteini tanımlamışlardır. Bu keşif, duyusal biyoloji alanındaki bilim adamlarının bazı hastaların neden belirli koşullar altında soğuğu farklı şekilde deneyimlediklerini daha iyi anlamalarına olanak tanıyabilmektedir. Sonuçlar ayrıca GluK2'nin soğuğa maruz kalmaya bağlı ağrılar için potansiyel bir tedavi olabileceğine işaret etmektedir.
Michigan Üniversitesi Yaşam Bilimleri Enstitüsü'nde professor olan bu araştırmanın lideri Shawn Xu, ‘Memelilerde GluK2 proteininin bir soğuk sensörü olarak tanımlanması, soğuğun insanlarda ağrılı tepkileri tetiklemesinin nedenini daha iyi anlamak için yeni yollar açar ve soğuk hissi nedeniyle aşırı uyarılan hastalarda bu ağrıyı tedavi etmek için potansiyel bir terapi yolu sunmaktadır.’ diyerek açıklamıştır. Çalışmanın bulguları Nature Neuroscience dergisinde yayınlanmıştır.
GluK2 proteini, nöronlar arasındaki iletişimi kolaylaştırmak için kimyasal sinyalleri aldığı beyin nöronlarında bulunmaktadır. Ancak aynı zamanda beyin ve omurilik dışındaki periferik sinir sistemindeki duyusal nöronlarda da ifade edilmektedir. Araştırma ekibi, ‘Sonuçlarımız, GluK2'nin çevredeki soğuğu algılamada beklenmedik bir işlevini ortaya koymaktadır.’ diyerek açıklamaktadır.
Yazarlar makalelerinde, kronik soğuğa maruz kalmanın doku hasarına ve ciddi sağlık sorunlarına neden olduğuna dikkat çekmişlerdir. Örneğin kemoterapi alan kanser hastaları sıklıkla soğuğa karşı ağrılı reaksiyonlar yaşamaktadır. Günümüzde bu sorunlara etkili bir tedavi mevcut değildir. Xu, sıcaklık algılama bulmacasındaki bir boşluğu doldurmanın yanı sıra, yeni bulguların insan sağlığı üzerinde son derece önemli etkileri olabileceğine inanmaktadır. GluK2 proteinine ilişkin yeni keşifler bu soğuğa maruz kalmanın neden olduğu sağlık sorunlarına kesin bir tedavinin geliştirilmesi için umut verici bir yol göstermektedir.
Kaynak:
Bassma BOUANANI