Biyoloji
Çıplak gözle görülebilen en büyük bakteri türü
Pek çok mikroptan 5000 kat daha büyük ve neredeyse bir fıstık büyüklüğünde olan bu yeni bakteri türü, şimdiye kadar bakterilerle ilgili bilinen bilgilerin çoğunu alt üst etti.Deniz Biyoloğu Olivier Gros ve ekibi tarafından Karayip mangrovlarında keşfedilen yeni bakteri türü, bilim dünyasında şaşkınlık ve kafa karışıklığı oluşturdu. Antiller Üniversitesi’nde çalışan deniz biyoloğu Olivier Gros, Karayip mangrovlarında çürümeye başlayan yaprakların üzerinde ipliğe benzer bir cisim olduğunu görmüş ve bu ipliğe benzettiği şeylerin bir bakteri türü olduğunu tam 5 yıl sonra fark etmiş. İpliğe benzeyen tek hücresi, çıplak gözle görülebiliyor ve 2 santimetreye kadar uzayabiliyor; yani bir fıstık boyutuna. Bu boyut, diğer pek çok mikroptan 5000 kat daha büyük. Üstelik bu dev bakteri, hücrenin içinde diğer bakterilerdeki gibi serbestçe yüzmeyen dev bir genoma sahip. Genomunun bir zarla çevrili olması, insan vücudunda bulunanlar gibi çok daha karmaşık hücrelere özgü bir nitelik.
Bakteri, tıpkı insan vücudunda bulunan karmaşık hücrelerdekine benzeyen zarla çevrili dev bir genoma sahip. Dışarıdan bakıldığında bir iplik gibi görünen bakterinin, mikroskop üzerinde incelendiğinde tırtıl ya da solucan gibi kıvrımlı bir görünüşü olduğu görüldü.
Bilim insanları, yaşamı uzun bir süredir prokaryotlar ve ökaryotlar şeklinde iki gruba ayırıyor. Prokaryotlar bakterileri ve arke adı verilen tek hücreli mikropları kapsarken, ökaryotlar ise mayalardan insanların da içinde bulunduğu çoğu çok hücreli yaşam biçimine kadar her şeyi barındırıyor. Prokaryotların DNA’sı serbestçe gezerken, ökaryotların DNA’sı bir çekirdeğin içerisinde duruyor. Ökaryotlar ayrıca hücrenin çeşitli işlevlerini organel adı verilen kesecikler şeklinde bölümlere ayırıyor ve molekülleri bir bölümden diğerine aktarabiliyor. Prokaryotlar bunu yapamıyor. Yeni keşfedilen bu bakteriyse, bilim insanlarının ökaryot ve prokaryot tanımlarını tekrar düşünmelerine neden oldu. İki canlı türü içerisine de yerleştirilemeyen bakteri, içerisinde normal bir bakteriden 3 kat daha fazla gen barındırıyor.
Dahası yeni bulunan bu devasa tür, DNA'sını zara bağlı bir kese içinde taşımakta ve ayrıca hücrenin toplam hacminin %70'inden fazlasını kaplayan, suyla dolu ikinci bir büyük kese de taşıdığı için prokaryot ve ökaryot arasındaki çizgiye ayak uyduruyor. Science'ın bildirdiğine göre, bu su dolu kese, hücrenin tüm içeriğini en dış kenarına doğru “eziyor” ve bu da yaşamı sürdüren moleküllerin hücreye daha kolay yayılmasına yardımcı olabilirken, toksinler de kolayca dışarı atılıyor.
Araştırmacıların yaptıkları bir genetik analize göre, Thiomargarita cinsindeki büyük kükürt yiyen bir bakteri aynı tür su dolu kese taşıdığı için yeni bulunan bakteriyle benzeşmekte. Bu yüzden de araştırmacılar bu iki türün aynı cinse ait olabileceği sonucuna vardılar. Muazzam mikrobun T. magnifica olarak adlandırılmasını önerdiler.