Uzay
Güneşe ilk dokunuş
En son üç yıl önce, Ağustos 2018’de, yolculuğuna başlayan sonda dönüm noktası diye de adlandırabileceğimiz bu başarısını 28 Nisan 2021’de kaydetti. Güneş'in üst atmosferindeki, halesindeki, plazma ve güneş rüzgarları arasında toplam beş saat seyahat etti.
Sonda tarafından kaydedilen verilerin Dünya'ya ulaşması birkaç ay sürdü. Bununla birlikte bilim insanları tarafından işlenip analiz edilen verilerin sonuçları yine birkaç ay sürdüğü için dönüm noktası olayı 14 Aralık'a kadar açıklanamadı.
BWX Technologies, Inc.’te asbaşkan ve Michigan Üniversitesi’nde ise profesör olan Justin Kasper, “Er ya da geç kısa bir süre dahi olsa haleye ulaşıp etkileşimde bulunacağımızı biliyorduk. Buna rağmen çoktan ulaşmış olmamız heyecan verici. Bu, Parker misyonunun birincil amacına ulaşıldığını ve halenin fiziğini anlamak için yeni bir çağı geçiş yaptığımızı işaret ediyor” dedi.
Parker, Alfvén kritik yüzeyi olarak bilinen bir sınırın altında Güneş'in atmosferini keşfetmek için beş saat harcadı. Yıldızın güçlü yerçekimi ve manyetik alanlarının artık güneş rüzgarlarının Güneş Sistemi'ne, Dünya'ya ve ötesine kaçmasını önleyecek kadar güçlü olmadığı bu noktayı, toplam üç kez sınırın üstünden ve altından geçerek keşifte bulundu.
Parker Güneş Sondası projesinde çalışmış olan bilim insanı Nour E Raouafi,"On yıllardır Güneş'i ve halesini gözlemliyoruz. Orada güneş rüzgârı plazmasının ısısını ve hızını artıran ilginç bir fizik olduğunu biliyoruz. Yine de bu fiziğin tam olarak ne olduğunu bilmiyoruz. Şimdiyse Parker ile manyetik olarak baskın olan halede seyahat ediyorken bu gizemli bölgenin işleyişine dair uzun süredir beklenen görüleri elde edeceğiz” dedi.
Şimdiye kadar araştırmacılar, Alfvén kritik yüzeyinin tam olarak nerede olduğundan emin değildiler. Parker'ın ön sonuçları, Güneş'in yüzeyinden yaklaşık 13 milyon km uzakta olduğunu gösteriyor. Veriler büzülmüş olduğunu gösteriyor. Bu büzülmüşlüğün, Güneş'in yüzeyinin üzerinden yükselen ve güneş tutulmaları sırasında Dünya'dan görülebilen dev bir manyetik oluşum olan bir pseudo-streamer’dan kaynaklanabileceğini gösteriyor.
Koronadan geçen bu ilk geçiş, görev için planlanan birçok geçişten sadece biri. Sondanın Güneş'e daha da yaklaşmaya devam etmesi ve sonunda yüzeyinin 6 milyon km'sine yaklaşması umulmakta.
Bir sonraki uçuş Ocak 2022'de gerçekleşecek. Muhtemelen Parker Güneş Sondası tekrar haleden geçecek.
Halenin boyutu Güneş’in etkinliği tarafından yönlendirilir. Güneş'in 11 yıllık faaliyet döngüsü zirveye ulaştığında, halenin dış kenarı genişleyecek. Bu da Parker Güneş Sondası’na daha uzun süre Güneş'in atmosferi içinde kalma şansını tanıyacak.
https://www.sciencefocus.com/news/nasas-parker-solar-probe-touches-sun-for-the-first-time-ever/